Són moltes les persones que, caminant pel carrer, s'han topat amb un bitllet a terra. Un caprici del destí que ens alegra el dia, però que, alhora, ens podria suposar un greu problema.
La manera més comuna d'actuar davant aquesta troballa és quedar-se amb els diners en qüestió. No obstant això, no és el correcte. De fet, ens podrien multar per quedar-nos una cosa que no és nostra, és a dir, per apropiació indeguda.
Per tant, pensa-t'ho dues vegades abans de ficar-te el botí a la butxaca, perquè pot ser que tinguis problemes.
La multa que et pot caure si et quedes els diners que trobes al carrer
No hi ha dubte. Si et trobes diners, podries ser davant d'un autèntic regal enverinat. Almenys, així ho recull l'article 253 del Codi Penal referent a l'apropiació indeguda de diners.
«Serà castigat qui, en perjudici d'un altre, s'apropiï per a si o per a un tercer, diners[...]que produeixin l'obligació de ser lliurats o tornats».
Però compte, si la quantitat excedeix dels 400 euros, podríem acabar a la presó. De fet, la pena és d'entre un i tres mesos de presó, segons estableix la llei.
Això sí, acabar entre reixes per quedar-nos una cosa que no és nostra només respondria a unes característiques especials. Concretament, si l'objecte té valor científic, cultural, artístic o històric, tal com recull l'article 254 del Codi Penal. En aquests casos, la pena oscil·la entre els sis mesos i els dos anys de presó.
La llei interpreta que el propietari del bé no ha tingut la voluntat de perdre'l al carrer. És a dir, desitja recuperar-lo. Per aquest motiu, els jutges no veu delicte si ens quedem diners o objectes dels quals el propietari es volia desfer,
Demostrar això és molt complicat. Així doncs, el més aconsellable és tornar els diners o l'objecte que hem trobat.
Què hem de fer si ens trobem diners al carrer?
Per saber com hem de procedir si ens trobem diners al carrer, hem d'acudir al Codi Civil. Aquesta és la llei que ens dona les claus per a ser un bon ciutadà i no acabar tenint problemes.
Tal com s'especifica en l'article 615, si es troba un bé moble, «s'ha de restituir al seu propietari». Què s'entén per bé moble? És «qualsevol objecte material del món exterior, avaluable econòmicament i susceptible d'apoderament i desplaçament».
En definitiva, el correcte és tornar-lo al seu amo. Però què passa si en desconeixem la identitat? Segons la llei, hem de posar-ho en coneixement de les autoritats competents.
«Si aquest no és conegut, s'haurà de consignar immediatament en poder de l'alcalde del poble on s'hagi verificat la troballa». També valdria acudir a l'oficina d'objectes perduts o avisar la policia local en cas que al municipi no hi hagi aquest organisme.
El procediment que s'obre a quan es comunica la troballa
Un cop hem posat en coneixement el que hem trobat, comença un procés en el qual poden passar dues coses.
Si apareix el propietari dels diners o de l'objecte en qüestió, ens correspon una recompensa. Això es tradueix en el 10% del valor de l'objecte o la vintena part si aquest valor excedeix els 12 euros.
Per contra, si no es descobreix la identitat del propietari, la cosa és diferent. Al cap dels dos anys, el bé passa a ser de la persona que el va trobar.