Una persona fa números amb una calculadora

Arriba un nou impost a Catalunya: L'hauran de pagar milers de catalans

L’impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles es començarà a aplicar a partir del 15 de setembre

Amb el setembre i amb ell l'inici del curs escolar, del curs polític o de les temporades esportives. Enguany, però, l'arribada del setembre també implica un element més: l'arribada d'un nou impost que afectarà la butxaca de milers de catalans. Estem parlant del nou impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles.

Milers de catalans hauran de pagar el nou impost sobre les emissions de diòxid de carboni

A partir del 15 de setembre entrarà en vigor el nou impost que pretén fer pagar als propietaris dels vehicles més contaminants. Amb aquest nou tribut, que només s'aplica a Catalunya, el Govern de la Generalitat té previst recaptar uns 67,4 milions d'euros. I és que, segons el cens, fins a 2,3 milions de vehicles entren dins dels paràmetres fixats per pagar aquest impost.

Es calcula que els cotxes, furgonetes i motocicletes afectades són gairebé la meitat del cens aproximat de 4,85 milions de vehicles que té controlats la Direcció General de Trànsit. Els altres més de 2,5 milions de vehicles no han de pagar perquè no arriben al nombre d’emissions mínim o n’estan exempts. Tampoc hauran de tributar els cotxes que pertanyen a la categoria d’històrics o clàssics.

Com pagar aquest nou impost?

Per saber com pagar aquest nou impost, primer cal saber si ens afecta o no. Per aquest motiu, la Generalitat ha habilitat un web on es pot consultar el padró dels vehicles afectats per aquest nou tribut. 

A partir de l'1 de setembre s'obrirà el termini per poder pagar l'impost. Tal com ha informat el Govern, aquest es podrà pagar a la seu electrònica de l’Agència Tributària de Catalunya. En el cas de no voler-ho fer per aquesta via, els usuaris afectats rebran una notificació a partir d'aquest octubre amb l'import i els terminis d'ingrés.

Un ingrés que es podrà efectuar mitjançant la seu electrònica de l’ATC, entitats financeres col·laboradores o a través del 012 o l'ATC. També es podrà fer a les oficines de Correus i a totes les oficines i delegacions de l’ATC. En el cas dels rebuts domiciliats, se’n carregarà l’import el dia 5 de novembre del 2021.

Quan costa?

El tribut va ser aprovat el 2017, però l'any passat no es va aplicar per la pandèmia del coronavirus. Enguany, el nou impost compta amb petites bonificacions. Serà a partir de l'any vinent que el preu es normalitzarà. Serà d'entre 0,55 a 276 euros en el cas dels turismes i motocicles; i d'entre 0,3 i 87 euros per a furgonetes.

Tal com ha anunciat el mateix Govern de la Generalitat, el 100% de la recaptació d'aquest impost servirà per nodrid el Fons Climàtic i el Fons de Patrimoni Natural. L'objectiu és invertir en «accions de millora de l'entorn i del transport públic, fomentar els vehicles nets i les energies renovables, impulsar la mobilitat sostenible i la gestió de parcs naturals i recerca».