Sánchez avisa que dialogarà amb les comunitats sobre Nadal, però segueix defensant les reunions de 6 persones

És la xifra que recomanen els professionals sanitaris

El president del govern espanyol Pedro Sánchez
Sánchez avisa que dialogarà amb les comunitats sobre Nadal, però segueix defensant les reunions de 6 persones | El Periódico

Pedro Sánchez, creu que el Govern tindrà una «actitud de diàleg i acord amb totes les comunitats autònomes» per al pla de restriccions sanitàries per a Nadal, però també ha deixat clar que la proposta de limitar les reunions a sis persones no és cap «capritx».

Així ho ha assegurat en roda de premsa aquest dimecres, on, segons ha dit, aquesta és la xifra que els professionals sanitaris diuen que és «prou rigorosa i restrictiva perquè no faci explotar de nou la corba de contagis». La Comunitat de Madrid, en canvi, ha proposat permetre reunions de fins a 10 persones i allargar mitja hora, fins a les 01.30 hores, el toc de queda en Nit de Nadal i Nit de cap d'any.

Tot i que ha assenyalat que els detalls concrets els adoptarà el Consell Interterritorial de Salut, on espera «un acord amb el conjunt de les comunitats autònomes», ha subratllat la necessitat d'atendre les recomanacions dels científics. A més, ha remarcat que frenar la corba de contagis ha exigit «molt d'esforç» i que ara s'entra en unes «dates crítiques» en les quals «cal continuar aplacant la corba».

Gràcies a les últimes restriccions Espanya ha aconseguit baixar la incidència acumulada per sota de 400 casos per cada 100.000 habitants en dues setmanes, tot i això l'Organització Mundial de la Salut demana no abaixar la guàrdia, ja que la incidència «pot tornar a pujar» si es relaxen les mesures.

Segons el parer de Sánchez, malgrat que la xifra de morts d'aquest dimarts va ser «inacceptablement alta», amb un total de 537 defuncions, creu que l'estratègia d'aquesta segona fase de deixar les restriccions específiques en mans de cada comunitat autònoma està sent «eficaç», tenint en compte que la situació és diferent fins i tot per províncies.

S'està treballant en una tercera fase

El govern està treballant en el disseny d'una tercera fase que inclou el pla per a Nadal i l'estratègia de vacunació que permetrà «començar a neutralitzar el virus» en les «pròximes setmanes» i així «començar la fase del principi de la fi de la pandèmia», segons ha explicat Sánchez. «Estem davant el principi de la fi d'aquesta pandèmia i és molt important subratllar-lo, estem a les portes de neutralitzar al virus i deixar aquesta fase de controlar al virus convivint amb ell», ha dit.

A més, el president ha posat la gestió sanitària a l'Estat com a exemple de la necessitat d'acabar amb la regla de la unanimitat en la presa de decisions de la UE. Segons ha explicat, les decisions es prenen per un sistema de majoria i «si alguna comunitat autònoma tingués capacitat de veto, la rapidesa i l'eficàcia per a respondre a l'emergència sanitària es veurien minvades».

Així ho ha expressat en roda de premsa al costat del seu col·lega italià, Giuseppe Conte, amb el qual ha copresidit un cim dels dos Governs a Palma. Conte, per part seva, ha posat l'accent en la necessitat d'una major coordinació europea de les mesures de mobilitat per Nadal, perquè hi haurà molts estudiants i treballadors que voldran travessar les fronteres per a tornar temporalment a la seva casa.

Per la seva banda, el responsable italià ha deixat clar que cada país podrà prendre les mesures que desitgi en el marc de les seves competències, però ha demanat una major coordinació sobre els controls i proves als quals s'hauran de sotmetre totes les persones que es moguin per Nadal.


Comentaris

envia el comentari