Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una oficina d'Hisenda

Avís de la Policia: la devolució de la Renda que no has d'acceptar en cap concepte

Detecten l'enviament de missatges fraudulents anunciant un suposat reemborsament d'Hisenda

La campanya de la Renda començava el darrer 11 d'abril. Molts espanyols ja han pogut confirmar els seus esborranys i d'aquesta manera cobrar com més aviat millor els diners que els corresponguin. Tot i això, la policia ha advertit la ciutadania d'un intent d'estafa aprofitant aquest període.

Milions de contribuents tenen l'obligació de retre comptes davant de l'Agència Tributària. Fins al pròxim 30 de juny han de presentar l'IRPF amb les dades econòmiques de l'exercici fiscal anterior. Per això caldrà tenir en compte els ingressos, pagadors, patrimonis i les diferents ajudes percebudes el 2022. Abans de presentar la declaració, cal confirmar que totes les dades s'ajusten a la realitat, així evitaràs una possible sanció d'Hisenda.

En el millor dels casos, és possible que ens surti a tornar. Aquesta situació és aprofitada pels ciberdelinqüents per fer de les seves. La Policia ha detectat la manera particular d'actuar d'aquests estafadors. Solen enviar un SMS als ciutadans fent-se passar per l'Agència Tributària. En el missatge esmentat comuniquen al destinatari que ha estat escollit per cobrar un suposat «reemborsament d'impostos, amb import de X euros». Amb això incorporen un enllaç a una adreça web maliciosa.

Foto d'una mà subjectant un mòbil amb una notificació de correu
Desconfia dels SMS que t'arriben al mòbil de part d'Hisenda. | GETTY IMAGES

El que busquen amb això és accedir a les dades del contribuent i, fins i tot, robar-li diners. La policia ha avisat d'aquest engany a través del seu compte oficial de Twitter.

Com evitar l'estafa dels ciberdelinqüents

Expliquen que mai no ens hem de refiar d'aquest tipus de missatges. Cada cop és més habitual que es facin passar per organismes oficials com Hisenda, la Seguretat Social o el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE). En aquesta ocasió aprofiten la campanya de la Renda per intentar estafar les possibles víctimes.

Recomanen que mai no facis clic sobre aquest tipus d'enllaços. En cas de tenir algun tipus de dubte, aconsellen visitar el web oficial de l'Agència Tributària o posar-s'hi en contacte per telèfon.

A més de prestar atenció a les recomanacions de la Policia, l'Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe) també ofereix una sèrie de consells. Incideixen que el més important és no obrir missatges d'usuaris desconeguts, ni contestar-los. Cal desconfiar dels enllaços que puguin incloure els SMS, a més d'evitar descarregar aplicacions perquè solen estar infectades per algun virus.

El contingut dels missatges és molt atractiu

En general, els delinqüents solen enviar missatges amb un contingut molt atractiu per al destinatari. El més comú és que els prometen cobrar diners si accedeixen a l'enllaç que hi adjunten. Ara bé, no ens hem de deixar emportar per aquestes promeses, perquè sempre resulten falses.

Foto d'un home gran fent la declaració de la rendan a la seu d'Hisenda.
Hisenda mai es posarà en contacte amb el contribuent mitjançant cap SMS. | Europa Press

Recorden que els organismes públics no fan servir els missatges de text ni correus electrònics per comunicar-se amb el ciutadà. Un altre detall que ens pot portar a desconfiar-ne és el llenguatge utilitzat en les notificacions. Normalment són frases filades incorrectament i amb faltes d'ortografia.

També es pot donar el cas que intentin transmetre una situació negativa a la víctima. Per exemple, quan l'adverteixen de l'impagament d'algun impost i l'empenyen a fer clic sobre l'enllaç que acompanya el text.

Per tant, a partir d'ara i fins al 30 de juny, caldrà prestar molta atenció a les comunicacions que ens arribin. Recorda que fan servir tant els SMS com el correu electrònic per enviar aquestes notificacions. Qualsevol podria ser enganyat per aquests ciberdelinqüents, que busquen les víctimes a l'atzar. Solen demanar dades personals i bancàries amb el propòsit de robar-los els comptes.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!