Activat l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica a tot Catalunya

Aquesta mesura no implica, de moment, restriccions de vehicles, i la Generalitat l’ha pres arrel de l’arribada de pols en suspensió per l’onada de calor, situació que s’allargarà força dies

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha activat aquest dimarts a la tarda un avís preventiu per contaminació atmosfèrica a tot Catalunya davant de l’arribada de pols en suspensió  provinent del Sàhara aquestes últimes hores i de l’estancament de l’ambient. Les previsions indiquen que aquesta situació s’allargarà força dies. 

Aquesta mesura és la fase prèvia a un episodi d’aquest tipus, sense que s’hagi de produir necessàriament. Això vol dir que, per ara, no hi haurà restriccions de vehicles, però sí que es busca reduir les emissions contaminants per evitar mesures més restrictives. Aquesta onada de calor amb pols en suspensió durarà tota la setmana, cosa que pot implicar un agreujament de la situació. 

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic farà un seguiment diari exhaustiu dels nivells i valorarà si cal activar un episodi de contaminació per partícules o bé desactivar l’avís preventiu. Dilluns es van superar els límits de partícules PM10 a cinc punts de Barcelona (Eixample i Poblenou), Sant Vicenç dels Horts, Sant Adrià del Besòs i l'Hospitalet de Llobregat. 

La Generalitat demana a les activitats industrials que activis els protocols previstos per aquestes situacions | Arxiu

 

Col·laboració empresarial i ciutadana

D’avant d’aquest avís preventiu, la Generalitat demana als municipis aturar o reduir les obres que generin pols.  En aquest sentit, ja s'ha notificat a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos per aquests casos, i hi ha informació en els panells lluminosos dels principals eixos viaris de tot Catalunya. 

A més, el Govern demana a la ciutadania que realitzi els trajectes a peu o amb bicicleta, o bé utilitzar el transport públic. També insta a reduir els desplaçaments amb vehicle privat, treballant a distància si és possible o canviant l'horari de feina per poder utilitzar el transport públic. En aquest sentit, la Generalitat fa altres suggeriments a la població, com ara optimitzar la climatització de les llars, compartir cotxe o fer una conducció eficient, evitant accelerades i frenades brusques.   

També et pot interessar...