Itàlia és la zona zero del coronavirus a Europa. Va ser allà on, a mitjans de febrer de 2020, el virus va tenir la seva eclosió en occident. Un any després, la situació sembla que no millora. Si bé és cert que Europa es refugia sota l'esperança d'una vacunació massiva, també ho és que les dades respecte a la pandèmia parlen per si sols: aquesta setmana s'han superat els dos milions de morts al món a causa del coronavirus. I Itàlia, en aquesta mateixa línia, continua el seu periple i la seva lluita interminable i incessant contra la Covid-19.
Silvio Brusaferro, president de l'institut superior de Sanitat i membre del comitè científic que assessora el Govern italià, ha mostrat la seva gran preocupació sobre el seu país a admetre que la situació actual envers el coronavirus és crítica. «Es manté un alt nivell de risc de pandèmia incontrolable i impossible de gestionar». De fet, un dels màxims exponents italià enfront de virus, va més enllà i assegura: «Preveiem un nou i ràpid augment dels casos de Covid en les pròximes setmanes si no es mantenen les regles per contenir la pandèmia».
A Itàlia, de fet, el Govern ja va endurir mesures per Nadal i aquest mateix diumenge presenta noves restriccions. A més, les poblacions de Calàbria, Abruzzo, Lazio, les Marques, Pulla, Vèneto, Ligúria, Piemont, Friuli Venezia Giulia, Emília-Romanya, Úmbria i Vall d'Aosta ja estan totalment confinades.
Itàlia i el seu pessimisme amb la pandèmia
Mentre a Espanya el Govern opta per descartar el confinament total i només es planteja modificar el toc de queda — diverses comunitats fa diversos dies que demanen que s'avanci fins a les 20.00 hores de la tarda —, a Itàlia van més enllà i prenen mesures molt més dràstiques.
A Sicília, Alt Adige i Llombardia, situades en zona vermella de risc de contagi, hi haurà un confinament total durant tres setmanes i les persones no podran sortir del seu domicili excepte per anar a comprar, anar als hospitals, tenir cura de persones dependents o anar a les farmàcies. Els locals, bars, comerços i tota mena de negocis romandran tancats — sempre que no ofereixin algun tipus de servei essencial per a la comunitat —.
En zona groga de risc, per la seva banda, es troben les regions de Trento, Basilicasta, la Toscana, Molise i Campània i Sardenya. Les restriccions en aquesta part d'Itàlia seran menys dures, però sí que tindran un confinament perimetral: és a dir, no podran sortir de la seva comunitat. Els bars i restaurants en aquestes zones, a més, sí que es mantenen oberts, però han de tancar les portes a partir de les 18.00 hores.