Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una habitació d'hospital amb sanitaris atenent un pacient

Avís de Sanitat: s'estan detectant «mutacions afegides» a Espanya

La presència de noves variants del coronavirus posa en risc l'efectivitat de les vacunes

Sanitat mostra una gran preocupació davant l'aparició de noves mutacions de la variant delta a Espanya.

La batalla contra la covid està sent més complexa del que crèiem en un principi. Les especulacions sobre una ràpida recuperació i l'erradicació de la malaltia a finals d'aquest any són part del passat.

Des que les diferents variants van començar a brotar, la lluita per a frenar l'avanç del coronavirus s'ha vist perjudicada. De fet, moltes de les vacunes que s'estan administrant no protegeixen de la simptomatologia que el virus provoca en l'organisme de les persones.

Molts experts han assegurat que el creixement del coronavirus està descontrolat i constantment se'n descobreixen noves mutacions. Els viròlegs alerten la població perquè es mantingui cauta i faci cas de les recomanacions sanitàries.

Espanya en alerta després de l'aparició de noves mutacions

El Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) ha emès un informe que posa en alerta la ciutadania. Les dades que han ofert evidencien una situació més complexa de la que teníem actualment.

La inquietud de la institució sanitària és palpable i no es limita davant les soques existents. Aquest nou informe suma una nova preocupació, ja que presenta l'aparició de noves mutacions de la variant delta, procedent de l'Índia.

Aquestes noves variants, les quals han catalogat com a afegides, són el resultat de l'evolució del virus dins dels organismes vius. De fet, en aquest mateix informe s'assegura que la virulència d'aquestes variants és molt més gran i que es propaga amb més rapidesa.

Després de dur a terme les anàlisis i estudis pertinents, els experts han determinat que la presència d'aquestes variants ja està repartida per tota la geografia espanyola. Aquesta nova versió de la covid afecta més persones i s'estima que ja és present en el 95% dels nous contagis.

Afirmen que han seqüenciat un total de 61 alteracions possibles de la variant índia. Aquesta nova actualització indica que el personal sanitari troba amb més freqüència seqüenciacions allunyades de l'original.

Cal recordar que la delta va ser eliminada per la variant alfa a la primavera, però aquest estudi demostra el poder d'adaptació del virus. Han assegurat que aquestes noves versions acabaran amb les soques actuals i s'imposaran com les més fortes.

Els científics es mostren esperançats amb els resultats, ja que no mostren les característiques pròpies per a formar una nova soca. Tot i així, aquestes mutacions generen un desconeixement de la situació, ja que no se sap amb exactitud quina capacitat de transmissió ni quina letalitat tenen.

D'acord amb l'estudi, s'havien detectat 61 casos de mutacions afegides, però després de l'anàlisi es va descobrir que 51 d'aquestes eren idèntiques. S'ha publicat que finalment se'n coneixen sis tipus diferents: E484Q, K417N, K444N, N501Y, S494P i P681H.

L'informe del CCAES no llança gaire llum sobre les característiques o repercussions que poden tenir aquestes noves variants. De fet, l'única veritat que s'atreveixen a anunciar és que estan present en tot el territori espanyol i que formen part dels nous contagis.

Amb la presència d'aquestes noves mutacions, la variant delta torna a imperar a Espanya i s'ha convertit en la clara dominant. Aquesta hipòtesi ha estat ratificada amb els mostratges aleatoris que s'han dut a terme.

Les dades obtingudes indiquen que durant el mes d'agost, entre el 94,9% i el 96,5% dels casos de contagis al país procedien d'aquestes noves versions, cosa que evidencia que aquestes noves mutacions han posat fi a la resta de variants que hi ha hagut aquest any.

Des de Sanitat fan una crida d'alerta i aconsellen que seguim les pautes i siguem més conscients que mai sobre els riscos que presenta la malaltia. Això confirma que la victòria contra la malaltia és lluny, però no ens hem de desesperar i seguir complint les mesures.