Un sanitari atenent un pacient de covid-19

Els dos focus de la sisena onada de Covid, amb 5 milions d'espanyols sense vacunar

La tornada de l'activitat després de les vacances i l'arribada de la tardor auguren una nova onada de contagis

El coronavirus comença a baixar la seva incidència. Hem gaudit d'un estiu sense mascareta obligada en exteriors i altres mesures que ens han permès relaxar-nos una mica.

 

Tot gràcies al fet que els indicadors anaven per bon camí i la vacunació havia agafat bon ritme. No obstant això, els experts alerten que aquesta tardor ens podríem enfrontar a una nova onada de contagis.

 

Ja ho vam comprovar aquest estiu, ja que amb la relaxació de les mesures i l'augment del contacte social per les vacances, van augmentar els casos. La cinquena onada va planar sobre nosaltres provocant 4.000 morts i 1.000.000 de contagis.

 

Ara la situació ha tornat a estabilitzar-se. La incidència acumulada en els últims 14 dies ha baixat fins als 113 casos per 100.000 habitants. I la vacunació ascendeix ja al 73,9% de la població, unes xifres que ens situen en el camí de l'optimisme.

 

No obstant això, els experts alerten d'allò que podria passar en els pròxims mesos. Amb l'arribada de la tardor, podríem enfrontar-nos a una sisena onada. Aquesta seria provocada per la falta de ventilació i la relaxació de les mesures de protecció en diferents àmbits.

Escoles i interiors, focus dels propers brots

La viròloga Margarita del Val ha estat aclaridora al 'respecte: «Quan comenci la fresca de la tardor començaran a pujar els casos de nou, perquè ens començarem a recloure en interiors que no estaran ben ventilats».

 

De la mateixa manera, ha recalcat que aquesta sisena onada no produiria tanta mortalitat, gràcies a la vacunació. I també que hi hauria més brots no detectats.

 

També va instar als qui encara no estan vacunats que acudeixin a un centre de vacunació, recordant el següent: «El risc personal de qui no està vacunat és igual d'alt que fa un any o any i mig». Per ara hi ha 5 milions de persones més grans de 12 anys sense vacunar a Espanya.

 

Amb aquest pronòstic també està d'acord Joan Carles March, professor de l'Escola Andalusa de Salut Pública. Aquest viròleg considera que els contagis es produiran principalment a les escoles i als centres de treball. De fet, considera que la relaxació de les mesures en alguns casos ha estat prematura.

 

És el cas de les escoles, que han tornat a augmentar la ràtio. També han reduït la distància entre l'alumnat d'1,5 a 1,2 metres.

 

«Jo hauria seguit amb 1,5 metres. Canviar-ho quan ha aparegut una variant més contagiosa (delta) és un risc que no sabem què pot generar», ha explicat March al mitjà 'La Razón'.

 

I és que amb l'inici del curs escolar, serà inevitable que els casos augmentin. S'espera un augment dels contagis entre finals de setembre i principis d'octubre. Aquest expert recalca, a més, que els menors de 12 anys encara no estan vacunats, per la qual cosa caldrà estar atents.

 

Altres focus: Bars, restaurants i locals d'oci

També es preveu que molts nous brots es produeixin a causa de la tornada a l'activitat en els centres de treball. A més, creu que haurien d'implantar a les aules mesuradors de CO₂ i filtres HEPA, ja que afavoririen la ventilació.

 

Per controlar el coronavirus, molts experts estan a favor d'aplicar més controls en bars, restaurants, gimnasos i discoteques. Aquests serien aplicats amb mesuradors de CO₂, per ajudar a minimitzar riscos. També segueix sobre la taula la possibilitat d'instaurar un passaport covid, per demostrar que s'està vacunat.

 

En qualsevol cas, tots estan d'acord a afirmar que si es produeix aquesta sisena onada, no causarà tantes morts ni hospitalitzacions.

 

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.