Vista trasera de una persona con un carro de la compra en un supermercado

Tres productes de la cistella de la compra que seran més cars a partir d'ara

Els productes bàsics de la compra continuen pujant de preu

Últimament, els productes bàsics de la cistella de la compra no paren d'encarir-se. Són productes de l'alimentació que han patit un increment notable del preu, però han passat a un segon pla pels alts preus de la llum. 

Posar la rentadora o encendre el forn s'ha convertit en gairebé un luxe per a algunes famílies, que ja comencen a notar l'encariment de la llum. 

L'increment de la tarifa elèctrica s'està traslladant al supermercat, a una simple compra. La fabricació o manteniment de certs productes han fet que els preus canvïin a causa de l'augment de les tarifes elèctriques.

Tots aquests canvis acaben repercutint en el consumidor final, i en alguns casos es tracta de productes bàsics del rebost o la nevera.

Es tracta, per exemple, de l'oli d'oliva, que s'ha encarit un 20% i el litre ja arriba als 5 euros. També es nota en el de gira-sol, que en un any ha augmentat més d'1,5 euros. 

Un altre dels articles bàsics que s'ha encarit són els ous. Fa pocs mesos, la dotzena d'ous costava prop d'1,40 euros, com a mínim.

El tercer article que podria considerar-se essencial en qualsevol cistella de la compra és la llet. També ha patit un augment de preus i, ara, el litre ronda al voltant dels 90 cèntims.

Les butxaques dels consumidors també comencen a notar els increments a les fruiteries. Avui dia, el quilo de pomes costava 1,80 euros i, un any abans, no arribava a l'1,40. Per la seva banda, el quilo de plàtans ja surt a 2 euros. 

El preu de la compra, sense fre

Aquesta pujada també comença a ser notable en altres articles, que encara que no són imprescindibles, sí que formen part de moltes cistelles de la compra. Es tracta dels sucs i refrescos. Organitzacions de consumidors asseguren que el seu preu ha augmentat un 7,4%.

En aquest cas, es podria justificar. No cal passar per alt que en van elevar l'IVA del 10 al 21%. Fa un any, una llauna podria costar 60 cèntims, mentre que el seu valor s'eleva avui als 85.

També es pot apreciar un repunt en el cost de la carn. En qualsevol cas, es tracta d'alguna cosa més insignificant, ja que amb prou feines arriba al 3%.

Des de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) estimen que el preu de la cistella de la compra ha crescut un 1,5% des del gener. S'aprecia com hi ha grans diferències entre els aliments considerats com a essencials i els que no ho són.

De totes maneres, es tracta d'un assumpte difícil d'abordar amb xifres concretes. Sobretot perquè el lloc de la compra, botiga o supermercat, ciutat o poble, influeix molt. 

També s'ha de tenir en compte la presència de les marques blanques. El comprador d'aquests articles accedirà a productes més econòmics i, en moltes ocasions, sense tenir en compte la qualitat.

La cistella de la compra és molt més cara que fa un any. Aquest detall ha passat desapercebut per al consumidor, que generalment s'ha fixat en la pujada del preu de la llum.

Aquest setembre, el megawatt/hora ha pujat als 150 euros, marcant pràcticament rècords històrics cada dia. Un augment inusual en èpoques de calor, ja que normalment es produiria amb l'arribada del fred.