Imatge d'una bombeta encesa penjant del sostre

El govern espanyol mou fitxa per reduir el preu de la llum

El decret que s'ha aprovat aquest dimarts retalla uns 2.500 milions d'euros els beneficis «extraordinaris» de les elèctriques

El govern espanyol ha mogut fitxa per reduir el preu de l'electricitat. El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un pla de xoc per abaratir la factura de la llum. Entre altres mesures, el decret que s'ha aprovat avui crea un mecanisme per reduir «l'excés de retribució que tenen ara com ara les companyies elèctriques per l'evolució del preu del gas».

En aquest sentit, la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha explicat que les mesures impulsades pel govern espanyol espanyol retallaran uns 2.500 milions d'euros de beneficis «extraordinaris» que haurien tingut les empreses energètiques. Així, aquests diners tornaran al sistema i repercutiran en la factura de particulars i de pimes.

Aquestes mesures estaran vigents fins al 31 de març de 2022, data en què es preveu que l'increment de preus del mercat energètic s'aturi. En aquest sentit, la ministra ha dit que la factura del consumidor es reduirà un 22% fins a finals d'any, una xifra que arribarà al 30% amb les mesures ja aprovades.

Reducció de l'impost especial de l'electricitat

El decret que ha aprovat el govern espanyol inclou també una reducció de l'impost especial de l'electricitat, que passat del 5,1% al 0,5%. Així mateix, es prorroga fins a finals d'any la suspensió de l'impost sobre el valor de producció d'energia elèctrica (7%). La rebaixa de l'IVA de la llum del 21 al 10% seguirà en vigor fins a final d'any, com es va fixar quan es va aprovar fa uns mesos.

En aquest sentit, les mesures del govern espanyol imposa un subministrament mínim vital per a consumidors vulnerables, alhora que amplia la prohibició de tallar subministraments sis mesos més a persones amb el bo elèctric. El decret també preveu la injecció de 900 MEUR addicionals de les subhastes de CO2 per rebaixar el cost de l'electricitat.

El Consell de Ministres també ha aprovat una limitació en l'increment del preu del gas —entre un 4,4 i un 5%— en la factura durant els pròxims sis mesos per evitar que repercuteixi en els consumidors. Així mateix, també es creen noves subhastes d'energia generada pels operadors dominants.

Les elèctriques amenacen d'aturar les centrals nuclears

El decret del govern espanyol ha tingut una ràpida resposta per part de les indústries elèctriques —agrupades en l'anomenat Fòrum Nuclear— han amenaçat  d'aturar les nuclears si el govern estatal no els paga les retribucions corresponents al CO2 no emès.

En un comunicat, el Fòrum afirma que el projecte de Llei pel qual s'actua sobre aquesta retribució «en els termes en què està plantejat», sumat a «la pressió fiscal excessiva actual» abocaria al «cessament de l'activitat de tot el parc nuclear».