Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un hombre, vacunado en Barcelona (24/03/2021).

L'avís de Sanitat sobre una notícia de la vacuna: «És fals»

Sanitat ha desmentit aquesta informació sobre la vacuna de la COVID-19

La vacuna contra el coronavirus és la gran protagonista de l'actualitat del nostre país en els últims mesos. Des que el 27 de desembre passat es va administrar la primera dosis anticovid a Espanya, l'objectiu és arribar a la immunitat de grup. Fa pocs dies es va a arribar al 70% de la població amb pauta completa i Espanya continuarà vacunant per arribar al màxim d'espanyols immunitzats.

Fins i tot amb aquests elevats percentatges de vacunació, es segueixen difonent notícies falses sobre l'antídot. En aquest cas, asseguren que les persones vacunades de COVID-19 no poden donar sang. Això significaria que una elevada ràtio d'espanyols no podria donar sang.

El Ministeri de Sanitat es pronuncia: els vacunats de COVID-19 poden donar sang

Per tot això, el Ministeri de Sanitat s'ha pronunciat davant la notícia i l'ha desmentit de forma categòrica. Les persones vacunades contra de COVID-19 poden seguir donant sang amb absoluta normalitat. Fins i tot poden iniciar-se en aquesta pràctica solidària si mai ho han fet.

Tant els vacunats amb Pfizer com els que ho estan amb AstraZeneca, Moderna o Janssen estan plenament autoritzats per donar sang. L'únic requisit indispensable és el de gaudir de bona salut i tenir entre 18 i 65 anys. Sanitat ho ha volgut deixar clar, ja que s'estava difonent de forma massiva el rumor, amb l'objectiu d'incentivar la donació de sang.

Ha quedat be clar: els vacunats contra la COVID-19 poden ser donants de sang sense problemes. No importa la vacuna que els hagin administrat, totes elles són plenament compatibles amb la causa.

Espanya, un país exemplar pel que fa a la donació de sang

Tot i que l'avís sembli absurd, la falsa notícia havia tingut molt ressò entre els ciutadans. Sanitat té molt clar que vol mantenir les altex xifres espanyoles de donacions de sang. El nostre país és exemplar en aquest acte de solidaritat, ja que compta amb taxes de donants molt més grans que altres països d'Europa.

Encara que el 2020 fos any de pandèmia, més d'un milió de persones va anar a donar sang. Gràcies a la seva solidaritat, es va poder atendre a més de 470.000 pacients. En concret, 1.097.070 persones van donar sang, el que suposa el 4% de la població d'entre 18 i 65 anys.

El nombre total de donacions de sang que es van registrar a Espanya el 2020 va ser de 1.632 447. De mitjana, cada persona va donar sang un total de 1,5 vegades i el 15% dels donants es va estrenar. Aquestes xifres situen Espanya a la primera divisió d'aquesta pràctica solidària que ajuda a salvar moltes vides cada any.

Donar sang és molt senzill i tan sols requereix un petit esforç per part del donant. Sovint es realitzen campanyes de donació intensiva en pobles i ciutats, però les donacions també es poden fer en els bancs de sang comuns dels hospitals.

El Ministeri de Sanitat ha recordat que els bancs de sang són segurs davant el contagi de la COVID-19. Els centres sanitaris han pres les mesures necessàries perquè els donants donin sang amb tota tranquil·litat.