Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez, en una rueda de prensa en Moncloa (18/05/2021).

Ultimàtum a Pedro Sánchez: els salaris a Espanya podrien canviar en dies

UGT amenaça el Govern d'abandonar totes les negociacions si no puja els salaris a partir de setembre

«Se'ns ha esgotat la paciència». Amb aquesta clara advertència, els sindicats llancen un ultimàtum al Govern de Pedro Sánchez perquè apugi el salari mínim interprofessional. Altrament, trencaran les negociacions en la resta de qüestions, com les pensions.

UGT ha deixat clar que si no hi ha un canvi dels salaris en el mes de setembre, s'aixecaran de la resta de taules de negociació. El SMI està a 950 euros des de l'última pujada a principis de 2020 i fa un any que van prometre tornar-lo a augmentar.

Fins ara, el Govern ha supeditat l'increment a la recuperació econòmica. Però els sindicats consideren que un augment de l'SMI dispararia el consum i afavoriria la recuperació. Per això, no estan disposats a ajornar més la modificació.

El secretari general d'UGT ha recordat que el SMI afecta 4 milions d'espanyols: «No podem fer com si res si no es millora la vida dels treballadors». Per això ha demanat al Govern que presenti una proposta en la primera reunió de setembre.

Pujada de 25 euros al mes, per ara

La proposta inicial dels sindicats era apujar el salari mínim fins als 1.000 euros. Ara, estan disposats a ajornar aquesta mesura fins el 2022 i, mentrestant, acceptarien una pujada de 25 euros al mes. Seria una solució intermèdia que satisfà les dues parts.

Pedro Sánchez vol presentar el SMI de 1.000 euros com a un dels seus èxits socials de cara a les pròximes eleccions. Per això, vol retardar el calendari com més millor. A més, el Govern no es partidari de pujar els salaris en plena crisi.

Però aquest no és el primer avís dels sindicats, que fa mesos que aguanten tota mena d'excuses i evasives sobre aquesta qüestió. Cansats que el Govern cedeixi davant els interessos de la patronal, han dit prou i han posat un ultimàtum amb una data clara.

La UGT deixa clar que «el primer pas serà retirar-nos de la taula de negociació» i que podria haver-hi altres mesures. Eleven el to contra l'Executiu de Sánchez, que acusen de «prepotent». Adverteixen, a més, que la seva paciència s'ha esgotat i que actuaran en conseqüència.

«N'estem fart que decideixin per nosaltres», ha proferit el seu secretari general. Segons ha dit, «no demanem res que no estigui en els programes de govern dels partits». I ha assegurat que l'indicador ha de seguir pujant el 2022 i el 2023.

Fer front a l'augment dels preus

Es tracta, en definitiva, de «complir amb les expectatives europees» de pujada generalitzada dels salaris. Això permetria «que les persones amb menys recursos facin front a la pujada dels preus energètics i dels béns i serveis essencials».

Segons els sindicats, l'increment generalitzat dels preus fa més necessari que mai l'augment dels salaris. La seva petició és que s'augmentin els sous i que s'ajustin a les circumstàncies de cada sector i empresa. 

La proposta dels sindicats sembla que ara ha tingut una millor recepció per part del Govern. Fins ara, el sector econòmic liderat per Nadia Calviño havia bloquejat la modificació. Però la tensió amb el sector de Podem ha desaparegut i la mesura podria fer-se efectiva.

Nadia Calviño ha acceptat pujar el SMI abans que acabi l'any. Per la seva banda, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha donat la seva paraula sobre els avenços en aquesta qüestió abans que finalitzi 2021. Per primera vegada, tot el Govern sembla estar d'acord.

Moment idoni per fer-ho

L'economia espanyola ha donat símptomes de millora en l'últim mes i la Moncloa creu que el pitjor ja ha passat. A més, les bones dades d'ocupació anuncien l'inici de l'esperada recuperació, fet que permet abordar qüestions que estaven congelades.

El SMI seria una de les prioritats del Govern de cara a la presentació del seu nou escut social. Sánchez vol presentar-se a les eleccions de 2023 amb algun cop d'efecte. Aquest és, sens dubte, un dels asos que guarda sota la màniga.

«La creació d'ocupació i la millora de les condicions laborals és, en efecte, la combinació més potent per abordar la recuperació econòmica». Aquesta frase de Nadia Calviño deixa clara l'estratègia del Govern a curt termini i en podríem veure les primeres passes al setembre.