Diverses persones caminant pel Carrer Major de Tarragona, a la Part Alta

Contudent avís de Sanitat sobre un mal hàbit cada vegada més comú entre els joves

Els fumadors són persones de risc envers malalties comunes i la Covid

Molts han substituït els cigarrets per cigarrets electrònics per a evitar així fumar tant i cuidar una mica més la seva salut. No obstant això, ara, la Comissió de Salut Pública el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, en la qual participen el ministeri de Sanitat i les Comunitats Autònomes, ha declarat que aquest petit dispositiu podria ser perjudicial per a la salut si s'utilitza a llarg termini.

En concret, el document emès per la Comissió assegura que a curt termini, aquest dispositiu podria causar lesions pulmonars associades al 'vapeig', encara que continuen admetent que aquest és menys nociu per a la salut que el tabac tradicional. Tanmateix, matisen que aquest podria arribar a tenir substàncies carcinogèniques. Des del departament que dirigeix Salvador Illa i les Comunitats Autònomes recomanen no utilitzar els cigarrets electrònics amb la finalitat de deixar de fumar, ja que pot «al manteniment o iniciació de l'addicció a la nicotina».

Els joves, addictes al cigarret electrònic

El seu baix cost, el fet de poder utilitzar-lo en més llocs i les creences que és menys perjudicial que el tabac han fet que cada vegada siguin més els joves que s'hagin apuntat a la moda del 'vapeig'. En el document, apareix reflectit que gairebé la meitat dels estudiants de secundària han provat l'alguna ocasió els cigarrets electrònics.

No obstant això, els cigarrets electrònics podrien causar addicció a la nicotina i al tabaquisme i d'aquí que les Comunitats Autònomes i Salvador Illa ja estiguin pensant a regular el seu ús.

L'informe creat per la Comissió actualitza així la informació i les dades aportades en 2014. A més, també recull diversos estudis sobre la mena de consum que realitzen joves i població adulta i l'eficàcia d'aquests dispositius per a deixar de fumar.

Per a fer aquest treball s'ha tingut en compte l'informe emès per la Scientific Committe on Health, Environmental and Emerging Risk (SCHEER) de la Comissió Europea sobre cigarrets electrònics, a més d'altres publicacions realitzades per diferents societats científiques.

Els perills del cigarret electrònic

La veritat és que malauradament sembla que els cigarrets electrònics han arribat per a quedar-se. Des del Govern adverteixen sobre els perills dels cigarrets electrònics en nens, adolescents i adults:

- De moment encara es desconeixen tots els efectes que els cigarrets electrònics poden causar en l'organisme a llarg termini.

- Els cigarrets electrònics podrien ser nocius per als pulmons a llarg termini a causa dels saboritzants afegits.

- Les bateries defectuoses podrien provocar incendis, ocasionant lesions greus en les persones que ho utilitzen.

La veritat és que no és d'estranyar que l'informe emès per la Comissió de Salut Pública el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut hagi posat l'accent en el nociu i el perjudicial que poden els cigarrets electrònics per a la salut.

Nicotina, compostos orgànics col·làtils, substàncies químiques, metalls pesants com a níquel, estany i plom... Són alguna de les substàncies que són presents en un cigarret electrònic.

En definitiva, l'informe assegura que s'ha de continuar avançant en la regulació dels cigarrets electrònics per a limitar l'accés que els joves tenen a aquesta mena de dispositius. Les autoritats sanitàries espanyoles desacrediten així la creença basada en un article del 2014 que defensava que els cigarrets electrònics tenien un 80 per cent menys de risc que el tabac tradicional.