Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d´un cartell d´una oficina del SEPE i una altra d´un home amb gest preocupat

Avís del SEPE als que cobren una prestació o un subsidi i se'n van a l'estranger

L'organisme ha llançat un avís sobre què pot passar si marxes a l'estranger per motius laborals o altres causes

Viure a l'estranger és quelcom molt comú en persones que busquen una nova vida. Tot i això, la cosa es complica quan s'està cobrant l'atur o algun altre subsidi, com ara s'han encarregat de recordar des del SEPE.

Estar a l'atur no és una situació agradable per a ningú. Actualment, hi ha el greu problema de la manca d'oportunitats per a moltes de les persones que estan en situació de desocupació. Molts, per aquest motiu, intenten tornar a començar fora del país

Tot i que això pot semblar la solució als problemes, cal tenir en compte el que indiquen des de l'organisme sobre això. En aquest sentit, les conseqüències canviaran depenent dels motius.

Conseqüències de viatjar a l'estranger mentre cobres l'atur

En una publicació recent a X (abans Twitter), des del SEPE recorden la importància de tenir clar què pot passar si marxes a l'estranger mentre cobres l'atur.

Els qui cobrin una prestació contributiva, un subsidi per desocupació, així com la Renda Activa d'Inserció (RAI) i se'n vagin fora del país, poden tenir conseqüències depenent de les causes i la durada del trasllat.

Així mateix, des de l'organisme avisen que: "Si no comuniques al Servei Públic d'Ocupació Estatal el trasllat a l'estranger, suposarà una infracció que donarà lloc a l'inici d'un procediment sancionador, la sanció del qual és l'extinció del dret".

El SEPE avisa del que passa si el trasllat és per motius laborals

Per part seva, el SEPE avisa que, si s'està cobrant l'atur o el subsidi per desocupació i el trasllat és per motius laborals i dura menys de 12 mesos seguits, l'ajuda se suspendrà. Si el període és més gran, s'acabarà extingint.

Això també passarà si la persona viatja per a accions de cooperació internacional o preparació professional i l'ajuda s'extingirà.

Si es percep la RAI i la residència es trasllada a l'estranger, almenys un any, per cercar una feina o fer-la, així com per a perfeccionament professional o accions de cooperació internacional, cal comunicar-ho al SEPE i aquest n'ha d'autoritzar la sortida.

En cas que el trasllat duri menys de 6 mesos cobrant la RAI, la prestació se suspendrà. Si és gran, s'extingeix.

Què passa quan els motius són altres

Quan els motius no són laborals i es viatja a l'estranger durant no més de 15 dies naturals a l'any, sense importar si són continuats, l'ajut continuarà mantenint-se. Per això, la persona ha de complir amb la llei.

Abans de marxar, però, convé que ho comunica al SEPE, tant en sortir com en tornar. A la tornada, es pot presentar a l'oficina d'ocupació al primer dia hàbil següent de la tornada.

Si l'estada a l'estranger és de més de 15 dies i arriba fins a 90 dies naturals, les prestacions quedaran suspeses. Des del Ministeri de Treball i Economia Social, expliquen que “abans de la sortida és obligatòria la comunicació al SEPE i que aquest l'autoritzi”.