En els últims anys, l'administració s'ha modernitzat i ha creat mecanismes per permetre un accés més simple i còmode a la ciutadania. Són molts els avenços que s'han fet gràcies a la irrupció de les noves tecnologies i de les comunicacions a través de la xarxa. A més, la pandèmia i el confinament van obligar a accelerar la digitalització: havia de permetre a la ciutadania seguir fent tràmits des dels seus domicilis.
Tots els organismes, doncs, han protagonitzat una gran transformació digital en els últims anys, i un d'ells és la Seguretat Social. Són molts els ciutadans que periòdicament es relacionen amb aquest ens de manera digital, però justament aquest ha estat l'esquer d'un frau electrònic que ha proliferat les últimes setmanes. Ha estat la mateixa Seguretat Social qui ha advertit d'això i ha donat una sèrie de consells als usuaris.
Molt de compte: Circula un frau electrònic en el qual es fan passar per la Seguretat Social
Així doncs, la Seguretat Social ha advertit que està circulant una cadena de correus electrònics en els quals se suplanta la identitat de l'ens. En els correus, que s'envien de forma massiva, s'intenta imitar una certa aparença institucional perquè els usuaris que les reben, no adverteixin cap sospita. En aquests correus electrònics, demanen al ciutadà que es descarregui un informe sobre les seves obligacions tributàries.
Diu el missatge: "Benvolgut contribuent: Seguretat Social: L'informa que hi ha obligacions, producte d'una liquidació tributària, que es troba impagat. Podeu descarregar l'informe generat pel SII en el següent enllaç".
Davant d'un avís procedent, suposadament, d'un organisme oficial com la Seguretat Social, són molts els usuaris que 'piquen'. Centenars de persones han caigut en el parany i han procedit a descarregar l'arxiu que arriba adjunt a aquest mail, que resulta ser de caràcter maliciós per a l'equip informàtic.
El consell de la Seguretat Social: No descarregar l'arxiu i, si ja està fet, dirigir-se a l'Institut Nacional de Ciberseguretat
Davant aquest frau, des de la Seguretat Social subratllen als ciutadans que no han de descarregar cap arxiu. Davant el dubte, és millor no punxar en els enllaços d'aquest tipus de correu electrònic als arxius adjunts. Ara bé, si per desgràcia ja s'ha caigut en el parany, es recomana que l'usuari s'adreci a l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE).
Aquest organisme recomana fer un escaneig de tot l'equip informàtic mitjançant un programa antivirus. Un cop fet, cal seguir els passos marcats per aquest programari per comprovar si s'ha detectat algun virus i, si escau, eliminar-lo.
En l'actualitat, la facilitat amb la qual la informàtica ens permet comunicar-nos comporta com a contrapunt la facilitat amb la qual podem ser víctimes de fraus. En aquest sentit, es recomana no obrir missatges desconeguts: el consell passa per eliminar-los directament, sense obrir-los. Des d'INCIBE remarquen que en cap cas s'han d'obrir enllaços, per fiables que semblin, ni respondre aquests missatges.
El mateix passa si rebem documents adjunts en missatges electrònics, de Whatsapp o en xarxes socials. A més, per evitar aquest tipus de fraus es recomana tenir el sistema operatiu sempre actualitzat. Hi ha també una sèrie de recomanacions específiques en el cas dels correus electrònics, indicis que ens permeten sospitar que se'ns han enviat un correu fraudulent.
Salutacions genèriques ( "Benvolgut client", per exemple), adreces remitents que no coincideixen exactament amb l'entitat que diuen ser o sol·licituds d'informació personal. Aquests són tres dels elements que ens han de cridar l'atenció i frenar quan rebrem missatges d'aquestes característiques. Tal com remarquen des de la Seguretat Social, hem d'anar amb compte en aquesta nova era tecnològica.