Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Consulta mèdica i dona amb mal de budell

Avís de la Seguretat Social a les dones al setembre: «Situacions especials»

Les dones poden demanar la baixa mèdica en aquests tres supòsits

La tornada a la rutina és un fet per a tothom des de fa uns dies. I és que ben entrat el setembre, en aquest cas les dones del nostre país ja han tornat a les seves obligacions laborals i familiars diàries.

Tot i que cal recordar que hi ha certes situacions de baixa mèdica que poden sol·licitar aquest mes, segons ha observat la Seguretat Social. Al setembre, les dones poden obtenir una prestació per incapacitat temporal en cas que es donin certs requisits a complir.

Estem parlant de tres situacions que permeten que les dones agafin la baixa mèdica i que entrava en vigor el passat 1 de juny. Són uns supòsits que venen exposats a la Llei Orgànica 1/2023, de 28 de febrer, sobre la salut sexual i reproductiva o llei de l'avortament.

En aquest cas, la Seguretat Social ha aprofitat les xarxes socials per, a través de Twitter, esmentar certes situacions especials. Unes que ajudaran i molt les dones en aquesta dura pendent de setembre. Són uns casos per protegir en tot moment la salut i la feina de les dones.

Interrupció voluntària de l'embaràs

Tothom sap que una dona abans d'arribar a la setmana 12 d'embaràs es pot acollir a una prestació d'incapacitat temporal. Això sí, per accedir-hi ha d'interrompre l'embaràs, encara que sigui de manera involuntària o voluntària.

Cobrarà una ajuda necessària mentre estigui rebent assistència de servei públic de salut i no pugui anar a la seva feina. En aquest cas, l'empresari li pagarà aquests diners de la prestació el dia de la interrupció de l'embaràs. Això sí, des del segon dia, serà la Seguretat Social o la mútua qui li pagui aquesta quantitat.

Cobrarà el corresponent al salari el primer dia, el 60% de la base reguladora entre el dia dos i el 20. I, finalment, un 75% de la base reguladora des del 21.

Muntatge d'un metge apuntant i un polze cap amunt
Milers de dones estan d'enhorabona aquest mes de setembre | Getty Images, Billion Photos

Incapacitat temporal per a les gestants des de la setmana 39

En aquest cas, ens referim a les mares gestants que hagin arribat a la setmana 39 de gestació. Poden cobrar aquesta prestació i cal saber que la Seguretat Social paga la baixa mèdica des de l'endemà que la treballadora deixa el lloc de treball.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Des de la mútua Asepeyo han respost a un dels dubtes que tenen aquestes dones i és fins quan es podrà cobrar aquesta prestació.

«Es podrà fer des de l'inici de la baixa fins a la data del part, llevat que la treballadora hagi iniciat abans la prestació per risc durant l'embaràs». Tot i això, des d'Asepeyo posen de manifest un aspecte important en el tema que estem tractant.

Muntatge d'una embarassada i rodona mostrant mal de panxa
Les dones gestants des de la setmana 39 poden demanar la baixa mèdica | Getty Images, Getty Images Pro

Pel que fa al cobrament, passa igual que en l'anterior cas: el primer dia percebrà el salari; entre el dia dos i el 20 ses cobra el 60% de la base reguladora i, finalment, des del dia 21, el 75%.

Baixa laboral per menstruació incapacitant secundària

Per acabar, aquesta situació versa sobre el permís del metge de la Seguretat Social perquè la dona demani una baixa mèdica. Parlem d'una que no excedeixi els tres dies quan pateix una regla dolorosa, un problema que pateixen moltes dones a Espanya.

El cas és que es pot allargar fins als cinc dies si hi ha una justificació amb un informe mèdic per no poder anar a exercir la feina.

En aquest cas, la dona treballadora cobraria fins al 60% de la base reguladora que li concedirà la baixa mèdica durant les tres primeres jornades. A partir del dia 21, tindria dret al 21% d'aquesta base.