Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb dues persones grans parlant i un cercle amb bitllets d'euro

Si cobres la pensió mínima a Espanya, ja se sap quant t'apujarà d'aquí a uns mesos

Els pensionistes que menys cobren esperen aquesta anhelada pujada el 2024

Milions de pensionistes estan d'enhorabona perquè d'aquí uns mesos veuran que la reforma de les pensions continua donant fruits. Tant les pensions mínimes com les màximes de jubilació pujaran substancialment amb la revaloració.

Aquestes queden relacionades amb l'Índex de Preus de Consum (IPC) entre desembre de 2022 i novembre de 2023. Així ho recull la Llei General de la Seguretat Social a l'article 58, segons ve establir a la Llei 21/2021, del 28 de desembre.

La veritat és que tant si hi ha una repetició electoral d'aquí a uns mesos com si s'aconsegueix formar un govern abans de finals de novembre, la pujada de les pensions serà un fet.

Les pensions mínimes pujaran de forma substancial d'aquí a una mica

Amb tot, encara que prorrogaran els pressupostos del 2023 al 2024, les pensions es revaloraran el primer dia de l'any 2024. I tot, segons la corresponent indexació a l'IPC.

Muntatge amb mans d'una persona gran i un cercle amb diversos bitllets d'euro
Si estàs cobrant una pensió mínima, estàs de sort | Getty Images Signature, DAPA Images

Aquest any, les pensions contributives van tenir una gran empenta del 8,5% gràcies a l'IPC mitjà interanual entre desembre del 2021 i novembre del 2022. La regularització es preveu al voltant d'un 4,7% per al 2024, segons ha estimat Funcas quant a l'IPC.

Si ens fixem en l'any 2027, aquells que cobrin les pensions mínimes de jubilació han d'estar contents. I és que per a un titular més gran de 65 anys amb cònjuge a càrrec, la seva pensió no podrà ser menor del llindar de la pobresa. Aquesta serà calculada per a un habitatge on resideixin dos adults.

L'1 de gener del 2024, la data que esperen milers de pensionistes que menys cobren

Per fixar aquest llindar, cal multiplicar per 1,5 el llindar de la pobresa d'una llar unipersonal. Cal ressenyar un aspecte quant a l'escletxa entre la quantitat de referència de la pensió contributiva d'aquesta mena de jubilació i del llindar de la pobresa.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Un cop calculat per a la llar de dos adults, aquesta es reduirà. Amb tot, ho farà en aquesta escala els pròxims tres anys.

L'1 de gener del 2024 s'incrementarà el valor de referència de la pensió en el percentatge idoni per disminuir un 20% la bretxa que hi hagi. Des de l'1 de gener del 2025 pujarà el percentatge requerit per abaixar aquesta bretxa en un 30%.

Muntatge amb les mans d'una persona gran subjectant bitllets d'euro i un cercle amb un jubilat amb cara de pensatiu
La pujada de les pensions els pròxims 4 anys és un fet | Getty Images, Studioroman

L'any 2026 s'augmentarà el percentatge per reduir un 50% la bretxa assistent. Finalment, l'1 de gener de 2027 s'incrementarà la quantitat si es requereix fins a assolir el llindar de la pobresa calculat per a una llar de dos adults.

Això és el que pujaran les pensions mínimes en només uns mesos

El més interessant de tot és que les pensions mínimes de jubilació amb cònjuge a càrrec augmentaran sensiblement. Ho faran des dels 13.526,80 € anuals actuals fins als 16.500 € l'any 2027.

Aquestes són les estimacions més esperades, segons la Seguretat Social. Estem parlant que una pensió mínima amb cònjuge a càrrec tindria un augment d'un 22% en aquests tres pròxims anys.

Recordem que la darrera reforma de les pensions del govern va fixar que des de l'any que ve les pensions mínimes de viduïtat s'equipararien a les de jubilació. Així, les pensions màximes pujaran entre 1775 i 3800 € anuals els propers quatre anys.

Calculant per a l'any 2024, l'increment serà des de 40€ més tots els mesos per a les pensions de viduïtat de tipus individual. I fins a 136 € més cada mes per a les pensions d'ajudes amb càrregues.