Imatge de fons d'una persona amb cadira de rodes i una altra imatge d'una mà amb diversos bitllets de 50 euros

Nou avís de la Seguretat Social als pensionistes amb incapacitat permanent

La Seguretat Social recorda quins pensionistes estan obligats a presentar la declaració de la Renda i qui no

Hisenda considera les pensions d'incapacitat permanent com a rendiments del treball. Per aquest motiu, els beneficiaris d'aquesta prestació hauran de presentar la declaració de la Renda aquest 2024.

No obstant això, no tots tenen aquesta obligació, ja que hi ha algunes excepcions. Cal destacar que l'objectiu d'aquesta pensió és compensar la pèrdua d'ingressos de la persona per una lesió o malaltia per la qual veu reduïda o anul·lada la seva capacitat laboral.

Quins pensionistes estan exempts de presentar la declaració de la Renda

Com indica la normativa de la Seguretat Social, les persones que cobren una pensió d'incapacitat permanent absoluta o de gran invalidesa no han de presentar la declaració de la Renda. Aquests són els dos graus més elevats.

En aquest sentit, els beneficiaris estan exempts de presentar la Renda sobre els ingressos propis de la pensió. Tot i això, si reben un altre tipus d'ingressos, sí que tindran l'obligació de presentar-la en molts casos.

Què passa amb la resta

Per a la resta de beneficiaris de la pensió per incapacitat permanent s'aplica el mateix límit d'ingressos que per a la resta dels contribuents a l'hora de presentar o no la declaració de la Renda.

Per això, aquest tipus de pensionistes que tinguin un sol pagador no estan obligats a presentar-la. Per això, els seus ingressos han de ser inferiors a 22.000 euros anuals.

Tampoc no estaran obligats a fer-ho les persones que reben ingressos de dos pagadors, però rendes inferiors a 15.000 euros a l'any. Tot i això, si els ingressos del segon pagador (i successius) són de més 1.500 euros sí que hauran de presentar-la.

Dates de la declaració de la Renda 2024

D'altra banda, l'Agència Tributària ja ha compartit les dates de la Campanya de la Renda del 2024 (que es fa sobre l'exercici fiscal del 2023). Es podrà presentar des del 3 d'abril fins a l'1 de juliol d'aquest any.

Calendari de la Campanya de la Renda

DatesPresentació i cites prèvies
Del 3 d'abril al 1 de juliol del 2024Presentació per internet de les declaracions
Del 29 d'abril al 28 de juny del 2024Sol·licitud de cita per fer la declaració per telèfon
Del 7 de maig a l'1 de juliol del 2024Període perquè l'Agència Tributària faci la declaració per telèfon
Del 29 de maig al 28 de juny del 2024Sol·licitud de cita per fer la declaració presencialment
Del 3 de juny a l'1 de juliol de 2024Període en què Hisenda confecciona les declaracions presencialment a les seves oficines

A partir del 3 d'abril, els contribuents podran presentar la declaració de la Renda de forma telemàtica, una via que usen 9 de cada 10 persones. Des del 7 de maig a l'1 de juliol, es podrà fer per telèfon, demanant cita a l'Agència Tributària.

Finalment, des del 3 de juny fins a l'1 de juliol, es podrà presentar la declaració de la Renda de manera presencial. De nou, caldrà obtenir cita a l'Agència Tributària per fer-ho.