Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
L'expert Fernando Simón durant una roda de premsa amb les banderes d'Espanya i de la Unió Europea darrere

L'avís de Simón quan Espanya començava a rebre bones notícies: «Estem malament»

A Espanya s'ha observat una estabilització de les dades de contagis en els últims dies

L'expert Fernando Simón durant una roda de premsa amb les banderes d'Espanya i de la Unió Europea darrere
A Espanya s'ha observat una estabilització de les dades de contagis en els últims dies| Catalunya Diari

Fernando Simón ha calmat avui l'eufòria que s'havien deslligat en alguns sectors de la societat davant les bones notícies que arriben arran de les dades epidemiològiques del coronavirus. Segons s'ha pogut observar en els darrers dies, la segona onada de la pandèmia s'ha estabilitzat a Espanya en una mena d'altiplà, que fa que les dades, tot i que no acaben de baixar, tampoc pugen. Espanya notifica ara per ara uns 20.000 casos de Covid-19 nous al dia, molts menys que alguns països europeus i en línia del que notificava fa una setmana, de manera que es pot dir que l'expansió del coronavirus no s'ha seguit accelerant.

De fet, en diverses regions del país s'ha aconseguit invertir la tendència i la majoria d'indicadors estan millorant, a excepció dels hospitalaris, on sol trigar més temps en arribar aquesta millora. Per aquesta raó, Fernando Simón ha preferit posar els peus sobre la terra i avisar que, tot i que sembla que la situació ha millorat en algunes zones, Espanya encara està «malament».

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries ha admès que la situació «està malament», però que «en la mesura del mal», es podria estar observant ja aquesta baixada dels casos de contagi en diverses zones del país. Tot i això, encara és molt aviat per ser optimistes, i la majoria d'experts insisteixen que la situació podria tornar a disparar-se en qualsevol moment, com ha passat ja en països com França, Itàlia, Portugal, Alemanya i Regne Unit.

Fernando Simón ha explicat en una entrevista a TVE que la mitjana d'incidència acumulada a tot el país ja està per sota dels 500 casos per cada 100.000 habitants en els últims quinze dies, després de diversos dies per sobre. Així i tot, aquesta dada segueix estant molt per sobre dels 250 casos que es consideren ja un avenç, i molt més encara dels 50-60 casos necessaris per començar a controlar la situació. De fet, Sánchez va proposar els 25 casos per cada 100.000 habitants com a meta abans d'aixecar l'estat d'alarma, de manera que encara queda molt camí per recórrer.

«Estem malament, però, en la mesura del mal, els casos s'estan estabilitzant i a nivell nacional no s'estan incrementant, de manera que podríem estar descendint una mica», ha aclarit Simón, encara que també ha afegit que tot i que «no es pot descartar» un confinament domiciliari com el de diversos països d'Europa i que algunes comunitats han demanat ja, creu que la pandèmia es pot arribar a controlar amb les mesures vigents actualment i les que estan prenent les regions. A més, el doctor assegura que encara «hi ha cert marge» per acabar de controlar la segona onada de la pandèmia i que el confinament domiciliari de la primera onada «per ara, no cal».

Es controlen els contagis, però les hospitalitzacions segueixen pujant

El fet que la segona onada s'hagi estancat al voltant de 20.000 contagis diaris és una bona notícia perquè no està augmentant la transmissió comunitària, però és una mala notícia perquè això indica que en les pròximes setmanes es seguirà hospitalitzant a les persones amb un quadre clínic més greu, i algunes d'elles hauran de ser ingressades a l'UCI.

Aquesta és la principal preocupació de molts experts que creuen que, tot i haver «estabilitzat» els contagis, no serà suficient per treure tensió al sistema sanitari i evitar un excés de morts cada vegada més gran. Per frenar en sec els contagis, defensen que l'única mesura realment eficaç és el confinament domiciliari, com ja es va demostrar a la primavera.

El país s'enfronta a la possibilitat que qualsevol descuit, per petit que sigui, pugui tornar a disparar els casos i el sistema sanitari, ja tensat en moltes zones, col·lapsi. De moment, Sanitat continua insistint en esperar a veure quin efecte tenen les últimes restriccions en els contagis i com això es tradueix després als hospitals.