Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La consellera de Salut, Alba Vergés, amb les mans aixecades, mascareta a la boca i els micròfons davant

Salut anuncia una desescalada de les mesures restrictives per trams de quinze dies

El pla es compartirà al llarg d'aquesta setmana

La consellera de Salut, Alba Vergés, amb les mans aixecades, mascareta a la boca i els micròfons davant
Els trams de desescalada tindran una periodicitat de quinze dies  | Cedida

Després de la confirmació de la tendència a la baixa de les dades epidemiològiques del coronavirus a Catalunya, a l'espera de rebaixar la pressió assistencial als hospitals, toca iniciar la desescalada de les mesures restrictives. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat aquest migdia en roda de premsa que el Govern té preparat un pla per reobrir activitats a partir del 23 de novembre per trams que tindran una periodicitat de quinze dies.

El pla es compartirà al llarg d'aquesta setmana amb els sectors implicats. Actualment, Catalunya es troba en una situació millor respecte unes setmanes abans. Per aquest motiu, els responsables sanitaris defensen que es comencin a aixecar de forma progressiva les mesures a partir de dilluns per la «bona tendència» de les dades de contagis dels últims dies. Tot i això, reconeixen que encara no s'han assolit tots els objectius marcats, sobretot en l'ocupació de l'UCI. De fet, segons les dades d'aquest dilluns hi ha 2.535 persones hospitalitzades, 587 de les quals a l'UCI.

Vergés ha assenyalat que, tot i que fa uns dies Catalunya va superar el pic de contagis de la segona onada, encara no s'hi ha arribat pel que fa a l'impacte assistencial. Per tot plegat, Vergés no ha donat més detalls de la desescalada encara que en els darrers dies s'ha deixat entreveure la possibilitat que les terrasses dels bars puguin tornar a estar operatives. També es planteja l'esport a l'aire lliure amb la incògnita sobre què passarà amb els gimnasos, centres comercials i els espais interiors dels bars i restaurants.

La previsió és que aquesta desescalada es faci amb la màxima prudència possible per evitar caure en l'error de la primera onada, quan es van aixecar gairebé totes les restriccions abans de Sant Joan. Una decisió que, segons alguns experts, ha provocat que registrem aquestes greus xifres de positius. D'altra banda, tampoc està previst retirar el toc de queda, que va imposar el govern espanyol en declarar l'estat d'alarma.

 

Els experts, partidaris d'una desescalada esglaonada

Precisament, alguns experts del món sanitari defensen que la desescalada es faci de manera esglaonada per tal de no repetir els errors del passat mes de juny. La cap de medicina preventiva i epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, Magda Campins, adverteix que el relaxament de les mesures s'ha de fer amb molta cura, ja que les xifres a Catalunya encara són altres.

Campins recorda a 'Nació Digital' que per iniciar la desescalada la taxa per cada 100.000 habitants hauria d'estar per sota dels 100 punts, la velocitat de propagació (Rt) de 0,7 i l'índex d'incidència per sota de 300, quan actualment aquestes xifres estan en 234,79 punts, 0,78 i 593,99 respectivament. D'altra banda, Campins també és partidària d'aixecar les restriccions en trams de quinze dies, respectant així el temps d'incubació del virus. 

En la mateixa línia es mostra el metge i investigador de la Universitat de Leicester, Salvador Macip, afirma que «s'ha de vigilar molt. Si la desescalada es fa ràpidament, com a l'estiu, és perillós». Macip creu que les mesures vigents a Catalunya «estan funcionant» i per això veu amb bons ulls iniciar un relaxament de restriccions.

Sobre la reobertura de bars i restaurants, asseguren que aquesta s'ha de fer a l'exterior, amb aforament limitat i vigilància del compliment de totes les restriccions. Macip creu que s'ha de realitzar «amb mesura i cautela», amb la instauració d'un registre de dades sobre els clients per facilitar la tasca de rastreig en cas de detectar un positiu. Per la seva banda, Campins remarca la importància de la «vigilància estricta», establint la separació entre taules, amb un aforament màxim del 50% i sis persones com a màxim per taula. Per dur a terme això, demana la figura de controladors i multar aquells que incompleixin.

Finalment, els dos experts coincideixen que s'ha de fer pedagogia entre la ciutadania que aquest no serà un Nadal normal i que «si intentem viure les festes com sempre al gener pot produir-se una nova onada pitjor». Per aquest motiu demanen evitar trobades multitudinàries entre no convivents.