Pla obert d'un personal sanitari extraient mostres de PCR en una usuària d'una residència gironina

Intervenen una residència de gent gran del Maresme per un brot de coronavirus

Tres dels contagiats es troben hospitalitzats per símptomes greus

El Departament de Salut ha intervingut la residència La Llar de l'Hotel Maricel Tercera Edat de Canet de Mar, al Maresme, atesa la situació epidemiològica i assistencial del centre. Dels 46 residents, 40 han donat positiu per Covid-19, així com 11 dels 20 professionals que hi treballen. Dels residents positius, tres han estat hospitalitzats per símptomes greus i 6 han estat traslladats la residència Orpea de Girona per baixar la pressió assistencial i permetre una millor sectorització.

A partir d'ara, doncs, la gestió provisional del centre l'assumirà Suara Serveis SCCL que es farà càrrec de la dotació amb personal propi i els treballadors que ja disposa la residència quedaran sota la seva direcció. Des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies s’ha reforçat la plantilla, i des de l’Atenció Primària s’ha destinat un equip de metge i infermera per fer el seguiment sanitari dels residents.

Salut ha adoptat la intervenció com a mesura, atès que els informes constaten que el centre es troba en una situació excepcional d’impossibilitat per complir amb l’Ordre SND/265/2020, de 19 de març, de mesures relatives a les residències de persones grans i centres sociosanitaris davant la situació de crisi ocasionada per la Covid-19. Cal recordar que aquest passat divendres 13 de novembre, Salut també va intervenir un altre centre: la residència El Colomer de la Bisbal del Penedès.

 

Retiren del carrer un contenidor ple de residus de coronavirus

La Residència Passeig Prim, situada al carrer Baldomer Galofre de Reus, dipositava els residus de coronavirus en un contenidor del carrer, amb el perill que això comporta. Aquesta acció la realitzen tots els centres de gent gran de la capital del Baix Camp, però ho fan en un lloc del recinte i no enmig de la via pública. Aquest fet va aixecar les crítiques dels veïns i l'Ajuntament de Reus va ordenar a la residència retirar el contenidor.

De fet, l'acció estava ben realitzada, però no en el lloc indicat. Els serveis de neteja i desinfecció passaven cada vespre pel carrer a recollir els residus i desinfectar els contenidors. Aquest era l'únic moment del dia que hi havia EPIs al seu interior, ja que s'esperaven a la seva arribada. Malgrat això, els veïns en veure el cartell de «Residus Covid-19» estaven alarmats davant la situació que s'estava vivint.

Segons Canal Reus TV, el contenidor i el carrer eren desinfectats per l'equip de neteja, però no ho indica així la normativa que s'ha de seguir. La residència, després de la retirada d'aquest contenidor, guarda els EPIs utilitzats a l'interior d'aquest. Cal destacar que fa poques setmanes aquest centre de gent gran va patir un brot de coronavirus entre els seus usuaris.

 

 

Envien tones de residus infectats de Covid-19 des de les Illes Balears a Catalunya

El problema de Catalunya amb els 'residus Covid' s'està fent notar. Fa només un parell de mesos que les Illes Balears va enviar tones de residus infectats per coronavirus per ser destruïts a Tarragona. Segons informava 'El Mundo' en el seu moment, es tractava d'una pràctica il·legal, ja que es vulneraven tots els protocols sanitaris en el transport. 

En aquest sentit, la Guàrdia Civil va acreditar que des de l'inici de la pandèmia en els últims mesos hi ha hagut nombrosos casos de camions plens de deixalles sanitàries, les quals havien estat en contacte amb el virus, que arribaven a Catalunya sense seguir la refrigeració i esterilització que marca la normativa, entre altres mesures que en cap cas se seguien.