Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Banderas de la Unión Europea ondeando

L'avís de la Unió Europea a Espanya: les retallades seran inevitables un cop passada la crisi sanitària

Europa ha validat el pla econòmic del govern espanyol que preveu una caiguda del PIB del 10,1% durant el 2020

Banderes de la Unió Europea onejant
La Comissió Europea adverteix als estats membres de la importància de retallar després d'haver disparat la despesa pública arran del coronavirus. | Pixabay

El pitjor temor dels espanyols podria fer-se realitat ben aviat. I és que la Unió Europea ha advertit a el govern de Pedro Sánchez que haurà de fer retallades   un cop passada l'emergència sanitària.

Els efectes econòmics del coronavirus han obligat el govern espanyol a aprovar diverses polítiques que comporten un augment de la despesa pública i, un cop passada l'emergència sanitària, serà imprescindible retallar  despeses per equilibrar els comptes.

La UE recomana la despesa pública per esmorteir l'impacte de la crisi

La Comissió Europea ha avalat aquest dimecres el pla de política econòmica presentat per Espanya malgrat que, segons les seves pròpies previsions, el dèficit es dispararà aquest any fins al 10,1% de l'PIB.

La Unió Europea té clar que la prioritat de tots els països membres a hores d'ara ha de ser disparar la despesa pública per esmorteir l'impacte de l'coronavirus, però el dèficit haurà de començar a reduir-se quan es dilueixi la crisi sanitària.

«El nostre missatge és molt clar: recomanem que tots els estats membres adoptin totes les mesures necessàries per fer front de manera eficaç a la pandèmia, sostenir l'economia i donar suport a la subsegüent recuperació», ha dit el comissari d'Afers Econòmics, Paolo Gentiloni.

Les retallades seran efectives a mitjà termini

Brussel·les ha mostrat empatia amb els estats donada la situació actual i no exigeix a cap estat membre ajustos pressupostaris a curt termini,  ni tampoc es proposa la sanció econòmica per dèficit excessiu. És més, la Unió Europea ha activat la clàusula d'escapament del Pacte d'Estabilitat i Creixement, que suspèn temporalment l'exigència de tenir un dèficit per sota del 3% i un nivell de deute inferior al 60% del PIB.

No obstant això, l'Executiu comunitari adverteix que «quan les condicions econòmiques ho permetin, les polítiques fiscals haurien de tenir com a objectiu assolir una posició fiscal prudent a mitjà termini i garantir la sostenibilitat del deute, alhora que s'impulsa la inversió».

Recomanacions des de Brussel·les

En les seves recomanacions a Espanya, Brussel·les demana mantenir esquemes com els ERTO, reforçar la protecció contra l'atur i posar en marxa incentius eficaços per a la contractació.

La Comissió considera que aquestes mesures anunciades són fonamentals per proporcionar liquiditat a les empreses, en particular les pimes, i als autònoms, evitant així demores o impagaments.

Professionals sanitaris atenent pacients de coronavirus a l'Hospital Clínic el 16 de maig de 2020
Brussel·les demana a Espanya que reforci el sistema sanitari. | CatalunyaDiari

L'Executiu comunitari reclama a govern de Sánchez que ha de «millorar la cobertura i suficiència dels sistemes de renda mínima i suport a les famílies, així com el reforç de sistema sanitari, tant pel que fa als treballadors sanitaris com als productes mèdics crítics i les infraestructures».

Finalment, el govern espanyol haurà de centrar les inversions en la doble transició digital i verda, prioritàries per a la UE. Brussel·les considera que Espanya ho està fent bé però és imprescindible «millorar la coordinació entre els diferents nivells de govern (central, autonòmic i local) i reforçar el marc de licitació pública per apuntalar la recuperació de forma eficaç».