Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'OMS, en una roda de premsa

Avís urgent de l'OMS a Espanya i al món: «Han de fer-ho ara»

L'organització ha fet una crida a tots els dirigents polítics

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha llançat una darrera advertència als països de tot el món davant la contínua expansió de la variant òmicron.

La nova variant del virus està posant contra les cordes els responsables polítics, que han estat emplaçats a prendre mesures urgents per evitar mals majors.

Amb Nadal a tocar, l'OMS està molt preocupada per les conseqüències que podria portar per al món el descontrol de l'epidèmia.

Són molts els països que comencen a enfrontar-se a un escenari molt pessimista amb dades demolidores que posen de manifest la virulència del virus.

Una dona rebent la vacuna contra el coronavirus
Tot i la vacunació, el virus segueix estenent-se entre nosaltres i causant estralls. | GTRES
 

Així, territoris com Alemanya, el Regne Unit i els Països Baixos estan registrant a hores d'ara les pitjors dades de contagi de tota la pandèmia. Una situació que ja els ha portat a prendre algunes mesures dràstiques, com ara la tornada al teletreball i l'enduriment de certes restriccions.

L'OMS demana als països actuar ja davant de la possibilitat d'un nou col·lapse sanitari

Els nous contagis s'estan disparant a molts països i el temor al col·lapse hospitalari continua estant present. Tot i que la vacuna ha permès reduir dràsticament la taxa de mortalitat i el nombre de pacients que pateixen el coronavirus de forma greu, el sistema sanitari continua en risc.

Les persones no immunitzades davant del virus segueixen representant una part molt important de la població i són suficients per propiciar un nou col·lapse sanitari.

Davant d'aquesta situació, l'OMS ha advertit de la necessitat d'actuar immediatament per evitar les conseqüències de les dates nadalenques.

«Si els països esperen que els seus hospitals comencin a omplir-se, serà massa tard. No esperin. Actuïn ara», ha demanat el director general de l'organització, Tedros Adhanom.

Fotomuntatge d'una família celebrant el Nadal i un sanitari fent una PCR a una persona
Les proves diagnòstiques encara són crucials per evitar l'expansió del virus. | CatalunyaDiari
 

D'aquesta manera, els experts de l'OMS consideren fonamental augmentar la vigilància i el seguiment dels casos als seus territoris. Intensificar les proves diagnòstiques per evitar l'expansió del virus és la millor eina per evitar mesures dràstiques com els tancaments i els confinaments.

«Les dades recents de Sud-àfrica suggereixen un risc més gran de reinfecció amb òmicron, però es necessiten més dades per treure conclusions més fermes. Demanem a tots els països que augmentin la vigilància, les proves i la seqüenciació. Les proves de diagnòstic existents funcionen, tant la PCR com les proves ràpides basades en antígens», ha afirmat el director de l'organització.

Alerta a l'OMS per l'expansió de la variant òmicron: demanen noves mesures

Els propers dies i setmanes seran determinants per a l'evolució de la variant òmicron i l'OMS insisteix a intensificar les precaucions abans que sigui massa tard.

La situació es podria desbordar molt aviat, ja que un total de 57 països han notificat la presència d'òmicron als seus territoris.

«L'evolució de la pandèmia continua sent molt diversa a tot el món i la delta continua sent dominant a nivell mundial, però no hem de reaccionar al gener o al febrer. Cal posar en marxa la utilització d'eines de salut pública d'eficàcia provada per reduir la transmissió», ha destacat l'epidemiòloga de l'OMS, Maria Van Kerkhove.

Un assistent se sotmet a un test d'antígens en l'espai dedicat al cribratge massiu del festival Vida.
L'OMS demana augmentar la vigilància amb proves diagnòstiques. | ACN
 

Tot i que des de l'organització adverteixen que la variant delta continua sent dominant a nivell mundial, també assenyalen que la propagació global d'òmicron o d'altres mutacions ja és una realitat.

«Si permetem que els virus es transmetin sense control, generaran més. Ja ho vam veure amb delta i amb altres variants. Si es permet que es propaguin sense control, encara que no siguin individualment més virulents o letals, simplement generen més casos», ha avisat el doctor Michael Ryan, responsable de la resposta d'emergència de l'Organització,