Primer pla d'un cendrer ple de cigarrets apagats

Si ets fumador, prepara't: El nou preu del tabac a Espanya

Sanitat apujarà els impostos al tabac i prohibirà fumar en terrasses, cotxes particulars i platges

El Ministeri de Sanitat ha elaborat un ambiciós pla integral contra el tabaquisme. Aquest engloba la prohibició de fumar als cotxes i busca equiparar per llei les restriccions als cigarrets electrònics, entre altres mesures.

L'Executiu vol assolir cinc «fites» i 21 objectius per als quatre anys vinents. Per això, Sanitat ha enviat l'esborrany del 'Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme 2021-2025', al qual ha pogut accedir l'agència EFE. Aquest document s'ha enviat a les societats científiques i mèdiques i a les comunitats autònomes perquè abans del 15 de desembre posin sobre la taula les seves valoracions.

Carolina Darias en una roda de premsa
Sanitat prepara un ambiciós pla integral contra el tabaquisme | GTRES

Són 119 pàgines en què es recorda que des de fa deu anys no s'han modificat de manera substancial aquestes mesures contra el tabaquisme. Ara, gràcies al que fixa la Unió Europea (UE) i l'Organització Mundial de la Salut (OMS), es vol aconseguir una «generació lliure de tabac» al nostre país.

L'objectiu de Sanitat contra el tabaquisme per a «abans de 2023»

Es vol que «abans de 2023» hi hagi més espais lliures de fum, «especialment als espais exteriors». Ens referim a les terrasses dels restaurants i a les zones properes a edificis públics, segons apunten diverses fonts sanitàries.

 

A més, «d'aquí a dos anys» el Ministeri de Sanitat vol modificar la Llei 28/2005 i el Reial decret 579/2017. I és que volen adaptar tota la normativa contra el tabaquisme «als canvis produïts al mercat amb l'aparició de nous productes i aconseguir un avenç en la regulació dels espais sense fum».

Aquests espais sense fum i «sense aerosols de cigarrets electrònics» també inclouen «certs espais de l'àmbit privat», com serien els «vehicles particulars».

Una persona encenent-se un cigarret
L'objectiu principal del pla és crear més espais lliures de fum | cedida

L'Agència de Salut Pública també parla d'«equiparar per llei la publicitat, promoció i patrocini de productes relacionats i també de nous productes a la que ja existeix per a productes de tabac». A més, insta a una regulació més gran de la venda i el consum de productes de tabac, ja siguin «amb nicotina o sense».

També es pretén posar fi a la publicitat encoberta i les promocions a xarxes socials i plataformes. Així mateix, Sanitat vol seguir l'exemple de França o Austràlia. Espera establir l'empaquetatge genèric dels paquets de tabac i prohibir els additius que donen aroma al tabac.

Primer pla d'una mà utilitzant en canvi de marxes d'un cotxe
Sanitat prohibirà fumar als cotxes particulars | Volkswagen

Carolina Darias té clar que cal «impulsar la revisió de la fiscalitat per a aconseguir un increment i aproximació del preu de tots els productes de tabac i dels dispositius d'escalfament utilitzats per al consum». I també és clau «promoure que es gravin els cigarrets electrònics amb impostos especials».

Sanitat apujarà els impostos al tabac

Segons aquest pla, «Espanya es planteja assolir la meta establerta per l'OMS d'una reducció relativa al 30% en el consum de tabac per a l'any 2025». Per tant, Darias vol apujar la fiscalitat dels nous productes de tabac.

Carolina Darias en una roda de premsa
Carolina Darias vol «reduir al 30% el consum de tabac per al 2025» | GTRES

Alhora, aquest esborrany inclou buscar «alternatives al cultiu del tabac» a Espanya. Així mateix, exposa mesures sobre l'eliminació de residus, com ampliar la prohibició de fumar a les platges. Això servirà per a eliminar les burilles, que afecten de manera notable l'ecosistema marí.

La meta és aconseguir baixar d'un terç de la mortalitat prematura per malalties no transmissibles el 2030. A més, es vol seguir la recomanació de la UE d'abaixar el nombre de fumadors diaris un 5% per a l'any 2040. Sanitat vol que hi hagi consens entre els partits per a «establir un acord nacional sobre la prevenció del tabaquisme amb suport dels grups parlamentaris».