Una dona agafant un certificat covid.

La nova mesura a Astúries que els experts demanen que s'apliqui a tot l'Estat

Una part d'Espanya ha escollit la ventilació com a solució per als interiors, intentant evitar el tancament de les instal·lacions

El coronavirus segueix deixant conseqüències desastroses al territori espanyol. Per això, les diferents institucions han decidit fer un pas endavant i reaccionar com més aviat millor. No volen seguir veient com la pandèmia continua posant fi a la vida de tanta gent.

El Principat d'Astúries ha volgut demostrar que no cal tancar cap establiment per vèncer el virus. Ha volgut predicar amb l'exemple i ha aportat el seu propi «passaport covid».

Tots sortim guanyant

La sisena onada de coronavirus no dona treva, la cinquena al Principat. Però no per aquest motiu la comunitat autònoma s'ha precipitat ni de bon tros.

No volen restringir l'accés als espais interiors, sinó que busquen fer-los més segurs. D'aquesta manera, el govern d'Astúries creu que la solució a aquests problemes és la ventilació.

Un gimnàs
La nova mesura s'aplicarà en establiments tancats d'oci, com ara gimnasos. | Pixabay

Ha implantat l'obligació d'instal·lar mesuradors de CO2 a interiors on no es pugui tenir sempre la màscara. És el cas de bars, restaurants, espais de celebració, bingos o gimnasos.

És per això que la ventilació es convertirà en «el passaport covid a Astúries», tal com va assenyalar el director general de Salut Pública, Rafael Cofiño.

Esperem que surti bé

Aquesta mesura tindrà una vigència de 15 dies com a mínim. Després, el principat analitzarà l'efectivitat dels ajustaments i veurà si cal tornar a actuar.

Cambrer amb guants i mascareta servint una taula en època de pandèmia
Cambrer amb guants i màscara servint una taula en època de pandèmia. | GTRES

Per garantir el bon funcionament d'aquesta prevenció, es duran a terme inspeccions dels locals per veure si compleixen els requisits estipulats.

Els mesuradors de CO2 detecten el diòxid de carboni a l'ambient. Segons l'última disposició del territori, si un establiment supera els 800 ppp s'haurà de ventilar i restringir-ne l'aforament fins que la qualitat de l'aire torni a ser apta.

Cada cop falten menys

El govern regional ha aprofitat per donar una gran rellevància a la campanya de vacunació. És per això que cada divendres s'obrirà una jornada de vacunació sense cita a diferents punts del Principat.

Un home, vacunat a Barcelona el 24/03/2021.
Cada cop falten menys persones per vacunar a Espanya. | Gtres

El territori ofereix a la població asturiana la disponibilitat de 10.000 vacunes al dia i espera que la setmana del 20 de desembre els més grans de 60 ja estiguin vacunats.

Actualment, hi ha 75 rastrejadors treballant a Astúries per detectar precoçment el virus i qualsevol persona pot demanar una PCR a través d'un formulari en línia.

Encara falta el pitjor

La directora gerent del Sespa, Concepción Saavedra, ha apuntat que «encara estem creixent i la pitjor situació vindrà les pròximes tres setmanes. Això provocarà una sobrecàrrega als hospitals i a l'atenció primària».

«Estem preocupats una altra vegada», ha confessat que «hem fet una campanya de vacunació molt ambiciosa i ens ha donat molta tranquil·litat. Però amb això no tot està fet. La vacuna no evita la transmissió del virus, però si disminueix la mortalitat».

La pressió assistencial i el nombre d'hospitalitzats ha patit un increment del 44%, a més de comptar amb 19 persones ingressades a les UCI asturianes.

Els sopars d'empresa ens estan matant

La franja d'edat entre els 40 i els 69 anys ha presentat la taxa més alta de contagis al Principat d'Astúries. Des del departament de Salut, han informat que tot apunta que el motiu principal són els sopars i dinars de caràcter social. Siguin en espais públics o privats.

Imatge d'arxiu d'un brindis en un dinar.
Els diners i sopars d'empresa estan provocant molts contagis. | Istock

Al seu torn, els casos en menors de 12 anys continuen augmentant. Segons el cap d'Alertes i Emergències de la COVID-19, Miguel Prieto, «són els familiars els que encomanen els nens».