En ple segle XXI, les formes que tenim d'usar els nostres comptes bancaris i d'interactuar amb la nostra entitat han canviat molt. Res tenen a veure els mètodes actuals de relació amb els nostres bancs amb els quals predominaven fa anys.
I és que en l'actualitat l'Internet i els mètodes electrònics tenen ara un paper fonamental. És evident que això ha significat un important avantatge per als nostres dies, ja que poden realitzar gestions sense necessitat de desplaçar-se, des de l'ordinador o el telèfon mòbil.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Adverteixen 'ciberestafes' dirigides a clients del Santander, Caixabank i BBVA
Però, com tot a la vida, aquest predomini dels sistemes electrònics també comporta algun desavantatge. Una d'elles és la vulnerabilitat dels usuaris respecte a possibles 'ciberestafes': cada vegada es coneixen més casos d'aquestes campanyes fraudulentes.
Ara l'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI) acaba d'advertir d'una d'elles, que té un impacte notable per la gran quantitat de persones a les quals pot afectar. En l'estafa en qüestió, se suplanta entitats bancàries com CaixaBank, Santander i BBVA, que compten amb més de 80 milions de comptes oberts a casa nostra.
No hi ha dubte, doncs, de la incidència que pot tenir a Espanya una campanya d'estafes com aquesta. Mitjançant missatges de text i correus electrònics, es dirigeix als usuaris a un enllaç fraudulent en què han d'introduir les seves credencials bancàries.
«Els correus electrònics detectats s'identifiquen amb assumptes com: 'Nombre de client: # XXXXX / Actualització' o 'ẞanco Santandɐr'», adverteix l'OSI. «Encara que no es descarta que hi hagi altres correus amb assumptes similars i/o que afectin altres entitats bancàries», postil·la l'entitat.
Per facilitar l'engany, els estafadors adverteixen al correu o l'SMS de la suspensió del compte. Gràcies a això, aconsegueixen espantar l'usuari, que pot caure en el parany i accedir a l'enllaç introduint les seves dades. I aquí està l'estafa, ja que és la forma amb la qual els autors d'aquest atac poden aconseguir accedir als comptes.
Després de l'avís oficial llançat per l'OSI, són molts els cossos policials nacionals, autonòmics i locals que s'estan sumant a les advertències. És el cas, per exemple, de la Policia Local del Port de Santa Maria, a Cadis, que ha llançat l'avís a les seves xarxes socials:
⚠️ Detectadas campañas de #phishing y #smishing suplantando a diversas entidades bancarias como @caixabank, @santander_es y @bbva, cuyo objetivo es dirigir a la víctima a una página web falsa para robar sus credenciales de acceso.
— El Puerto de Santa María - Policía Local (@092ElPuerto) June 14, 2021
ℹ️ https://t.co/LTLVgWuUgu#ElPuertopic.twitter.com/KQ4qpHiaMj
Els consells als usuaris que siguin víctimes d'aquesta estafa
Des de l'OSI han advertit de la 'ciberestafa' perquè els clients del Santander, Caixabank i BBVA estiguin atents i no caiguin en ella. Però, i si, per error, ja hem caigut i hem introduït les nostres dades bancàries en aquest enllaç fraudulent?
L'OSI dona algunes recomanacions. «Contacta com més aviat millor amb l'entitat bancària per informar-los del qual va passar», expliquen en el seu avís oficial.
A més, llancen una altra recomanació: «Modificar la contrasenya de tots aquells serveis en què s'utilitzi la mateixa i començar a utilitzar contrasenyes úniques per servei». Per tant, no hi ha dubte que es tracta d'advertiments molt útils per a aquelles persones que, per desgràcia, hagin 'picat' en aquesta 'ciberestafa'.
De la mateixa manera, l'OSI ha llançat advertiments generals a tots els possibles destinataris dels correus electrònics i SMS de l'estafa. Així, l'entitat recomana no obrir correus desconeguts i directament eliminar-los, sense contestar en cap cas a aquesta mena de 'mails'.
També es demana precaució en obrir enllaços i descarregar fitxers adjunts, encara que siguin de contactes coneguts. Entre els altres consells que es llancen hi ha el de revisar l'URL de la pàgina web a la qual dirigeix l'enllaç.
«Si no hi ha certificat, o si no correspon amb el lloc al qual accedim, no facilitis cap mena d'informació personal», recorda. Sens dubte, unes advertències que cal tenir molt en compte davant la proliferació d'aquestes 'ciberestafes'.