La pandèmia del coronavirus segueix més viva que mai. Tot i l'alliberament de gran part de les restriccions marcades pel Departament de Salut de Catalunya, les dades continuen augmentant amb l'arribada d'una setena onada.
Ara, han aparegut dues noves variants d'òmicron: la BA.4 i la BA.5. Aquestes dues, especialment la darrera, s'estan estenent amb gran rapidesa al nostre territori. De fet, ja són gairebé majoritàries a Catalunya. Segons va confirmar la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, representen més del 40% de contagis.
Aquest repunt de contagis és a causa que aquestes subvariants d'òmicron, són més resistents que les anteriors i, per aquest motiu, la protecció proporcionada per les vacunes o els anticossos obtinguts a través d'haver passat la malaltia disminueixen.
D'aquesta manera, encara que estiguem vacunats o hàgim passat la malaltia amb anterioritat tenim risc d'infectar-nos de nou.
Símptomes de la variant BA.5
Aquestes dues variants esmentades anteriorment, van ser detectades per primer cop a Sud-àfrica. Per tant, són mutacions de l'òmicron original més transmissibles. Segons informa betevé, alguns dels seus símptomes són més intensos encara que no està confirmat que aquestes variants siguin més greus que les anteriors.
Els símptomes més rellevants i generalitzats són els següents:
- Cansament i fatiga.
- Tos.
- Febre.
- Mal de cap.
- Secreció nasal.
- Dolor muscular.
- Mal de coll.
Aquesta és la simptomatologia més comuna. Molts d'aquests símptomes, són compartits per les altres variants del virus. D'aquesta manera, en aquest sentit, aquestes dues variants disposen d'uns símptomes més específics que les fan més reconeixibles. Són els següents:
- Vòmits i diarrea.
- Pèrdua d'olfacte i gust.
- Vertigen.
- Dificultat per respirar.
Salut farà avui una roda de premsa
El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, ha convocat una roda de premsa per parlar sobre la situació epidemiològica del país. Així, la secretària de Salut Pública, la Dra. Carmen Cabezas, farà avui una compareixença convocada a les 16:30 hores de la tarda a la Sala d'actes del Departament de Salut.
A més, l'acompanyarà la investigadora del Computational Biology and Complex Systems (BIOCOMSC) de la Universitat Politècnica de Catalunya, Clara Prats.
La finalitat de la qual és ser coneixedors de com es troba l'actual situació de Catalunya referent a la pandèmia del coronavirus.