S'acosten canvis importants a les farmàcies espanyoles. Sobretot pel que fa a la manera d'informar-se sobre els principis actius i les contraindicacions dels medicaments.
Un gest tan comú a qualsevol casa, com és obrir una capsa de pastilles i treure el prospecte per revisar-ho pot passar a la història. La reforma de la legislació farmacèutica que té entre mans la Comissió Europea planteja altres mètodes per assabentar-se dels tractaments.
La intenció és que a partir de l'any que ve desaparegui completament el paper a l'interior dels fàrmacs. A canvi, se'n facilitaria el contingut a través d'un sistema de codis QR, recull Las Provincias. Suposa un important avenç en l'àmbit tecnològic, encara que també presenta unes quantes deficiències.
Sobretot si reparem en la gent de més edat i en aquelles persones que no es desenvolupin amb soltesa als entorns digitals. Tindrien serioses dificultats per accedir a la informació bàsica dels medicaments.
L'organisme europeu assegura en un dels documents que la digitalització suposa un pas ineludible. Expliquen que les diferents parts implicades en la negociació donen suport a aquesta proposta.
Els beneficis que troben a aquesta mesura
Des de Brussel·les indiquen que la supressió del prospecte comportarà una sèrie d'avantatges. Entre altres coses, sostenen que les cadenes guanyaran en simplicitat, a més de rebaixar-se els possibles problemes d'escassetat de fàrmacs.
També consideren que hi haurà moltes més facilitats per actualitzar la informació sobre qualsevol producte farmacèutic. A més, es produirà un important estalvi en paper, que és possiblement una de les grans preocupacions de les entitats comunitàries.
De moment, a Espanya ja estan fent proves amb fàrmacs d'ús hospitalari. Aquesta tasca va a càrrec de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS). I durant els propers mesos analitzaran els avantatges de suprimir els prospectes a les caixes de pastilles.
La comunitat farmacèutica mostra cert malestar
Com és lògic, una mesura d'aquestes característiques sempre desperta molts dubtes. Sobretot entre els col·lectius que es puguin veure afectats per aquesta solució que proposa la Comissió Europea.
De moment, les farmàcies veuen amb bons ulls la inclusió dels codis digitals QR a les caixes. Creuen que es tracta d'una eina adequada per mantenir la gent informada. Tot i això, ho troben com una cosa complementària, i no com un substitutiu del paper.
El responsable de l'Àrea de Divulgació Científica del Consell General de Col·legis Farmacèutics rebutja l'eliminació dels prospectes. Carlos Fernández Moriano considera que el que és oportú és que convisqui tant el paper com els codis QR.
Explica que en el cas dels fàrmacs que es dispensen a les farmàcies, la reducció de la informació a format electrònic suposa un problema. «Només pot ser una alternativa com a complement al prospecte», afegeix.
Creu que la major part de les persones que utilitzen fàrmacs són pacients d'edat avançada i que estan polimedicats. Per això entén que es trobarien amb un seriós contratemps a l'hora de disposar de totes les dades sobre un medicament.
Cal no oblidar que gran part de la població més gran de 65 anys tenen serioses dificultats per manejar-se en l'àmbit digital. A més, molts no compten amb dispositius com telèfons intel·ligents, ni tampoc amb la destresa necessària per desenvolupar-se en aquest sector.
Si s'hi uneix que han de prendre diversos fàrmacs alhora, el problema s'agreuja considerablement. De moment, els plans de Brussel·les segueixen drets i és més que probable que a partir de l'any que ve prescindeixin del paper a l'interior de les caixes.
NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!