La pandèmia de la Covid-19 podria haver-se frenat si almenys un 70% de les persones portessin posades les mascaretes quirúrgiques o N95, així ho evidencia un nou estudi publicat a la revista científica 'Physics of Fluids'. Els investigadors han decidit analitzar els tipus de mascaretes més habituals, com la quirúrgica, la N95 i les de tela, explicant de quina manera filtren o frenen el virus.
Aquests investigadors s'han fixat en com protegeixen de les gotes que 'llança' una persona quan tus, esternuda, canta o quan respira de manera profunda. Així doncs, expliquen que les gotes més comunes són aquelles que oscil·len entre els 5 i 10 micròmetres, mentre que les de més risc de contagi són les més petites. Aquestes poden quedar-se suspeses en l'aire durant llargs períodes de temps.
Les petites, les que més preocupen a la ciència (com als investigadors del CSIC, que en un estudi van apuntar que la transmissió per aerosols podria ser «la forma de transmissió més dominant»), únicament són filtrades per les mascaretes N95, segons apunta l'estudi, que defensa l'ús d'aquest tipus de protecció.
Defensen que les mascaretes quirúrgiques són vitals per reduir la transmissió
«Els resultats suggereixen que l'ús constant de mascaretes eficients, com les quirúrgiques, podria erradicar la pandèmia si almenys el 70% de les persones fes servir aquestes mascaretes», opina el professor de Bioenginyeria de la Universitat de Califòrnia a Berkeley, Sanjay Kumar, un dels creadors de l'estudi, tal com ha publicat el mitjà britànic Daily Mail.
Menor eficiència de les mascaretes de tela que les quirúrgiques
Pel que fa a les mascaretes de tela, l'estudi afirma que malgrat ser molt «menys eficients», també podrien tenir cert valor per «alentir la propagació del coronavirus si es fan servir quan toca». Molts experts en la matèria han deixat molts dubtes sobre l'eficàcia de les mascaretes de tela en espais tancats, que per a alguns viròlegs suposa un clar risc de contagi per a les persones que la porten.
D'altra banda, els investigadors afirmen que són més efectives les mascaretes fetes amb materials de polímers híbrids, ja que poden filtrar partícules amb més eficàcia. Són aquelles que fan servir un mixt de materials per tapar la cara, com són el cotó, polièster, seda i franel·la. L'ús de diverses capes combinades ajuda a filtrar millor i deixar sortir la calor.
Sanitat avisa que caldrà fer servir la mascareta durant el 2021
Les mascaretes, siguin de tela o quirúrgiques, han vingut per quedar-se molt de temps en la nostra vida quotidiana, i de moment, estaran amb nosaltres fins que finalitzi el 2021. A més, també perduraran les altres mesures de seguretat, com establir la distància interpersonal i el rentar-se les mans.
Segons fonts del Consell Interterritorial de Salut, organisme en el qual està representat el Ministeri de Sanitat i en el qual s'arriben a acords en la lluita contra la pandèmia de la Covid-19, la mascareta es quedarà molt temps i formarà part de la nostra rutina durant el pròxim any.
En aquest fòrum s'ha parlat molt sobre les mascaretes, i han estat clars en confessar que el seu ús s'haurà de mantenir «durant molts mesos, independentment de l'arribada de les vacunes». La raó és molt senzilla: durant molt de temps, conviuran persones vacunades amb altres que no ho són i cal protegir la població.