Cuixart, Junqueras, Romeva i Turull sortint de la presó durant l'etapa en què tenien el tercer grau.

Presons dona el seu vistiplau a l'indult als presos de l'1-O

L'informe no és vinculant, però és un pas important per a l'indult dels presos, que estan pendents de si el Suprem revoca definitivament el seu tercer grau

Presons veu amb bons ulls l'indult als presos pel procés independentista i n'ha informat favorablement al govern espanyol. Així ho avança aquest dijous, 26 de novembre, 'El Confidencial', que apunta que en els diversos informes individualitzats enviats al Tribunal Suprem, les presons catalanes han mostrat el seu vistiplau a la possible aplicació de les mesures de gràcia i informen de les seves condicions favorables de cara a una possible «reinserció».

Amb aquests informes, un per a cadascun dels presos, el Tribunal Suprem ha d'emetre el seu dictamen —a petició, feta a finals de setembre, pel Ministeri de Justícia—, tenint en compte també el que els facin arribar tant la Fiscalia com l'Advocacia de l'Estat. L'informe final que arribi a Justícia no és vinculant, però és evident que pesa en la decisió final sobre concedir o no els indults, que haurà de prendre el Consell de Ministres.

Junqueras «ha assumit la responsabilitat i les conseqüències dels seus actes»

La informació que publica 'El Confidencial' es fixa especialment en l'informe sobre la conducta del president d'ERC i exvicepresident del Govern, Oriol Junqueras, de qui s'afirma que en diversos informes psicològics es determina que «ha assumit la responsabilitat i les conseqüències dels seus actes» i que, per tant, «està preparat per a la reinserció». L'informe ja insinua el fet que Junqueras manté les seves conviccions ideològiques, dient que «atesa la garantia constitucional, el pensament social i polític de l'intern no és punible ni és la causa de l'actual condemna».

En l'informe sí que es recull que després de reflexionar, Junqueras és «autocrític» i destaca la seva «disposició i implicació» en les activitats proposades per la presó, destacant «la dedicació del seu temps a transmetre els seus coneixements acadèmics a la resta dels interns». «Avui dia, és una persona respectada i estimada tant en el mòdul de residència com a la resta del centre, tant per les activitats docents que porta a terme com pel seu tarannà conciliador, integrador i proper», expressa l'informe.

Un dia que es preveu complicat per als presos

Al marge dels indults, que segueixen el seu curs, es preveu que el Tribunal Suprem, el sentenciador de la causa dels presos independentistes, comenci a preparar avui la seva decisió sobre el tercer grau que tenen aprovat però del qual només gaudeixen Dolors Bassa i Carme Forcadell —els presos homes el tenen suspès cautelarment des de finals de juliol, a l'espera del pronunciament del Suprem. La sala presidida per Manuel Marchena, doncs, decidirà aquest dijous si revoca definitivament o bé su permet l'aplicació efectiva del tercer grau als presos, però no té previst comunicar la decisió fins la setmana que ve.

Tot fa pensar que la suspensió del tercer grau serà definitiva, un cop que a la pràctica tindrà efectes sobre Carme Forcadell i Dolors Bassa, les dues preses que han gaudit d'aquesta classificació penitenciària; ja que els homes n'estan privats des de l'estiu.