Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d'un cel negre amb núvols, a més d'una altra imatge de diversos cotxes circulant per una carretera amb pluja, amb un símbol d'alerta a sobre i unes emoticones de tempesta de banda

Adeu a l'estiu de nou: Catalunya i 8 comunitats més on plourà molt el cap de setmana

S'espera que el canvi de temps més gran arribi dissabte, amb pluges i tempestes importants durant el dia

Aquest cap de setmana, el temps a Espanya experimentarà un notable canvi que comportarà un retorn a les condicions més inestables a diversos punts.

La imatge està dividida en dues parts. La part esquerra mostra una platja amb cel clar i sol, mentre que la part dreta mostra dues persones caminant sota la pluja amb paraigües. Al centre de la imatge hi ha una vora irregular que separa les dues escenes, i sobre aquesta vora hi ha dues icones de bombolles de diàleg amb signes d'interrogació i una icona de sol i pluja.
Passarem d'un clima estable i de molta calor alhora més inestable amb tempestes | Europa Press, catalunyadiari.com

Després d'un període de relativa calma i temperatures extremes, diversos experts afirmen que les pluges i les tempestes tornaran a fer acte de presència. S'espera que aquestes precipitacions siguin especialment intenses a alguns punts.

Canvi brusc dissabte

Els experts de tiempo.com, basant-se en els models de Meteored, avisen del notable canvi de temps, amb l'arribada d'un tàlveg que creuarà la Península a partir de divendres. Aquest fenomen meteorològic afavorirà el creixement de núvols en diverses regions, portant pluges i tempestes que podrien ser intenses en alguns punts.

Ja divendres a la tarda s'esperen "xàfecs tempestuosos a Castella i Lleó i en àrees muntanyoses del centre i nord de la Península", asseguren. La situació s'intensificarà a la primera meitat de dissabte.

Les primeres hores del cap de setmana s'esperen pluges moderades. Seran localment intenses i tempestuoses al vessant cantàbric, especialment a la seva meitat oriental, Galícia, el Sistema Central, els Pirineus i el Sistema Ibèric.

A mesura que avanci dissabte, els xàfecs s'intensificaran. Des del tiempo.com afirmen que les tempestes es concentraran al nord i est de Castella i Lleó.

També a l'interior nord de la Comunitat Valenciana, el sistema Ibèric, La Rioja, Aragó, l'interior de Catalunya i Navarra. De la mateixa manera, es preveuen tempestes a l'entorn d'Astúries i Cantàbria.

En algunes zones es podrien registrar més de 30 litres per metre quadrat en poc temps. Al Pirineu els acumulats podrien superar els 50-60 litres per metre quadrat.

Fotomuntatge amb fons d'un cotxe en una inundació i emojis de pluja i tempesta
Les pluges seran protagonistes a moltes zones aquest cap de setmana | Europa Press, Aleksandra Chubar, Twemoji

A més, s'espera la caiguda de calamarsa i ratxes de vent puntualment fortes associades a les tempestes. Aquests xàfecs s'aniran estenent a altres zones del quadrant nord-oriental durant les últimes hores de dissabte.

Diumenge més calmat, però encara amb pluges

Diumenge, les pluges es mantindran al Cantàbric oriental durant la primera meitat de la jornada. A zones de muntanya del nord i de l'est hi haurà alguns xàfecs i tempestes, sent més quantiosos al Pirineu. En principi, no s'espera que siguin tan adversos com els del dia anterior.

Es recomana que la població estigui atenta a les actualitzacions meteorològiques. Alhora, caldrà prendre les precaucions necessàries per evitar contratemps durant aquest cap de setmana marcat pel retorn de les pluges i les tempestes intenses.