Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d'una persona conduint, juntament amb una altra imatge d'un carnet de conduir i una altra amb gest sorprès

La DGT et pot deixar sense carnet de conduir per això: no és cap broma

No te la juguis perquè la DGT et pot treure el carnet i sigues conscient que no serà fàcil recuperar-lo

La Direcció General de Trànsit (DGT) té l'autoritat per retirar el carnet de conduir els conductors que no compleixin les normes de trànsit.

No és cap broma, i és important conèixer els motius pels quals la DGT pot prendre aquesta decisió. Aquí, et desvetllem les causes més comunes de perdre el carnet i què has de fer per recuperar-lo.

Motius pels quals la DGT pot retirar el teu carnet de conduir

1. Pèrdua de punts

El sistema de punts del carnet de conduir a Espanya és una de les principals raons per les quals la DGT et pot retirar el carnet. Cada infracció de trànsit comporta una pèrdua de punts i si perds tots, la DGT et retirarà el carnet de conduir. Algunes infraccions que poden portar a la pèrdua de punts inclouen:

 • Excés de velocitat.
 • Conduir sota els efectes de l'alcohol o drogues.
 • Ús del mòbil mentre condueixes.
 • No utilitzeu el cinturó de seguretat.

2. Sentències judicials

En alguns casos, un jutge pot dictaminar la retirada del carnet de conduir com a part d'una sentència judicial. Això pot passar en casos de delictes greus relacionats amb la conducció, com homicidi imprudent o conducció sota els efectes de l'alcohol amb resultat d'accident.

Dos cotxes es veuen embolicats en una col·lisió, un home es lamenta amb la mà al cap i al cercle, un carnet de conduir
Pots perdre el carnet de conduir de moltes maneres | Minerva Studio, Industrial Photograph

3. Infraccions molt greus

A més de la pèrdua de punts, hi ha certes infraccions que són considerades molt greus i poden portar a la retirada immediata del carnet de conduir. Aquestes inclouen:

 • Conduir de manera temerària.
 • Participar en carreres il·legals.
 • Negar-se a fer proves d'alcohol o drogues.
 • Conduir sense tenir el carnet.

4. Problemes de salut

La DGT també pot retirar el carnet de conduir si considera que el conductor no està en condicions de conduir per motius de salut. Això pot incloure problemes de visió, malalties neurològiques o qualsevol altra condició que afecti la capacitat de conduir de manera segura.

Això hem de fer per recuperar el carnet de conduir

Si la DGT us ha retirat el carnet de conduir, no tot està perdut. Hi ha passos que podeu seguir per recuperar-lo:

 • Curs de sensibilització i reeducació vial: Si has perdut tots els punts del teu carnet, hauràs de realitzar un curs de sensibilització i reeducació vial. Aquest curs té una durada de 24 hores i s'imparteix a centres autoritzats per la DGT.
 • Superar un examen teòric: Després de completar el curs de sensibilització, hauràs de superar un examen teòric sobre normes de trànsit i seguretat viària.
 • Esperar el temps de sanció: En alguns casos, a més de fer el curs i l'examen, hauràs d'esperar un període de sanció abans de poder recuperar el carnet de conduir. Aquest període pot variar depenent de la gravetat de la infracció.
 • Revisió mèdica: Si la retirada del carnet és deguda a problemes de salut, hauràs de sotmetre't a una revisió mèdica per demostrar que estàs en condicions de conduir de manera segura. Aquesta revisió l'ha de fer un centre mèdic autoritzat per la DGT.