Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una mà traient bitllets d'un caixer automàtic

Baixa el límit per a fer pagaments en efectiu: multa per al pagador i el que cobra

D'aquesta manera, la normativa vol evitar que es produeixin operacions fraudulentes

El límit per a pagar en efectiu es redueix cada any. Des de l'11 de juliol, la nova llei contra el frau estableix que la quantitat màxima són 1.000 euros, una variació important respecte a la normativa anterior.

Modificacions en la normativa per a lluitar contra el frau

A finals de juny, es va aprovar el nou reglament amb el qual es rebaixa el límit per a pagar amb diners en mà. També es regula la criptomoneda.

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) recorda que «a finals de 2012 es van prohibir els pagaments en efectiu d'operacions per un import igual o superior a 2.500 euros». L'única excepció eren els pagaments entre particulars i els que es duen a terme en entitats financeres.

Ara, aquest límit és encara més baix i se situa en els 1.000 euros. L'objectiu és que acabi desapareixent aquesta forma de pagament.

D'aquesta manera, qualsevol desemborsament d'un consumidor a un empresari o professional que sigui superior a aquesta quantitat s'ha de fer per altres mitjans. Gràcies a les transferències bancàries o al pagament amb targeta es podrà identificar l'operació.

A més, l'OCU subratlla que «el límit és per operació». Això vol dir que, «si la factura de l'operació completa supera el límit, encara que es fraccioni el pagament, no es podrà pagar res en efectiu».

És a dir, si la factura és de 1.500 euros, no es pot pagar 500 euros en efectiu i la resta d'una altra manera. La referència que es pren és l'import total de la transacció.

Multes per incompliment de la normativa

Fer cas omís a la nova regla suposa una sanció econòmica del 25% de l'import abonat. Així, es volen evitar pagaments fraudulents entre subjectes.

«La sanció és solidària, i en respondran tant el pagador com el receptor dels diners. Hisenda la podrà exigir tant a un com a l'altre», assenyala l'organització.

D'altra banda, la persona que denunciï la infracció dins dels tres mesos posteriors al pagament quedarà exempta de responsabilitats.

És molt important tenir-ho en compte, perquè «si pagues a un empresari o professional una quantitat superior a 1.000 euros i aquest prestador de servei decideix denunciar-te, Hisenda només t'exigirà la multa a tu», subratllen des de l'OCU.

«El primer que presenta la denúncia queda exempt de responsabilitat», adverteix.

Pagar en efectiu s'ha reduït considerablement a Espanya

Aquesta forma de pagament és cada vegada menys habitual entre els espanyols. A més, la pandèmia ha fet que aquesta pràctica vagi encara més a la baixa. Les autoritats sanitàries recomanen l'ús d'altres eines per a aquest tipus d'operació, minimitzant així el contacte i el risc de contagi.

Aplicacions com Bizum i les targetes de crèdit estan guanyant cada vegada més adeptes amb la crisi sanitària. I és que és una bona manera de no exposar-se a tocar els diners que han passat per moltes mans.

Segons l'Enquesta Nacional sobre l'Ús de l'Efectiu publicada al juliol, el 2020 només el 35,9% dels espanyols va utilitzar l'efectiu com a mitjà de pagament més habitual. Això suposa un notable descens que és «sostingut des de 2014», quan gairebé un 80% dels enquestats el triava com el mètode de pagament més emprat.

En canvi, «encara es manté com el mitjà més usat en les franges de població de menys i de més edat». Entre els majors de 64 anys i les persones d'entre 18 i 24 anys encara és la forma de pagament més habitual.

Aquesta enquesta confirma que «l'efectiu s'ha vist afectat per la pandèmia de la covid-19 com a mitjà de pagament al detall». Així, aquest ha quedat en un segon lloc, després de la targeta de dèbit. Prova d'això és que el 54,1% dels enquestats aposta per aquesta opció com a mitjà de pagament preferit.