La pandèmia ha afectat, a banda del nostre dia a dia, tots els sectors econòmics. La majoria, els ha afectat negativament. Cada setmana veiem hostalers, comerciants i altres gremis posar el crit al cel davant la desastrosa situació que estan vivint. A l'altra banda de la balança hi trobem el sector del llibre, que malgrat preveure una caiguda de les vendes no superior al 20%, valora prou positivament aquest any marcat per la Covid-19.
Sense Sant Jordi, menys vendes
Sense cap mena de dubte, el fet que no es pogués celebrar la diada de Sant Jordi presencialment va perjudicar tot el sector pel que fa a les vendes, que es calcula que van caure entre el 15 i un 20%. A l'estat, on no hi ha un dia com Sant Jordi que marqui tan exageradament el balanç de vendes, la facturació haurà crescut al voltant de l'1%, tal com explica el president de la Cambra del Llibre, Patrici Tixis.
Tixis admet que, a Catalunya, «Sant Jordi pesa molt» i el fet de no haver pogut celebrar la diada ha acabat afectant el balanç anual de llibres venuts. De fet, diverses iniciatives com fer un Sant Jordi virtual o celebrar la nova diada del llibre el 23 de juliol, «va ajudar a salvar-nos, però no vam recuperar vendes», comenta el director general d'Abacus, Miquel Àngel Oliva.
Una altra part negativa de l'any ha estat l'exportació a altres països, que ha caigut «dràsticament» al voltant del 40 o 50%. Finalment, pel que fa a la venda de llibres de text, la caiguda se situaria al voltant del 10%.
Balanç prou positiu
Malgrat aquests apunts, el balanç general de l'any és prou bo, tal com admeten diferents representants del sector. La presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer, ha assegurat que el 2020 és un any en el qual «més o menys» els ha anat bé, ja que durant la pandèmia tots s'han reinventat i han venut.
Patrici Tixis, de la Cambra del Llibre, remarca que, per al llibre d'interès general, ha estat un any que «al final serà una mica millor» que el que va ser l'any 2019. Haurem estat empatant respecte a l'any passat o potser creixent una mica depèn del segment». La cooperativa Abacus, tot i no haver «pogut recuperar les xifres de facturació», admeten que «globalment encara ens ha sortit força bé».
Més creixement en línia, més lectors i més botigues de proximitat
En aquest any marcat per la pandèmia, a més, també s'ha pogut constatar un augment de l'índex de lectura. Segons una enquesta realitzada pel Gremi d'Editors abans de l'estiu, el percentatge de gent que reconeixia llegir llibres un cop per setmana era del 57%, quan abans era del 50%. «Costa molt que creixi això, guanyar un punt costa moltíssim, i se'n van guanyar set de cop», detalla Tixis. Tot i que es preveu una estabilització d'aquestes xifres amb la tornada a la normalitat, també calculen que la població lectora no baixarà del 54%.
Un altre dels aspectes positius d'aquest any ha estat l'augment de la venda per internet. El responsable de continguts de la xarxa de llibreries independents Libelista, Gerard Almirall, ha explicat que al febrer de l'any passat estaven venent un centenar de llibres al mes i han passat a uns 550 mensuals i que la seva pàgina ha crescut un 140%, assolint els 250.000 usuaris l'any. «Hem crescut un 558% respecte a l'any passat», ha precisat. De fet, les vendres en llibreries en línia els han crescut molt i, malgrat haver baixat després del confinament, ara s'ha quedat més amunt que abans de la pandèmia.
Finalment, altres àmbits del sector com les llibreries de proximitat també valoren positivament l'any. És, per exemple, el cas de la llibreria Cal Llibreter de Sant Just Desvern. Arnau Cònsul, director de l'establiment, considera que «fa lleig dir-ho», però admet que la pandèmia els ha acabat afavorint. I és que, malgrat haver-se de sotmetre a alts i baixos, es ven moment més que abans a les llibreries de ciutats petites i pobles. Cònsol ho exemplifica amb la situació de la seva llibreria, que els ha permès revisar a l'alça els seus dels treballadors gràcies al creixement registrat del 80% de la facturació.