Imatge d'un llamp caient a l'Alt Penedès

Imatges: Molts problemes i fins a 100 l/m² pels forts aiguats d’aquesta nit a la costa

Els aiguats han estat molt estàtics i han provocat acumulacions d’aigua destacables en moltes zones planes o inundables

Les previsions no han fallat i a partir del vespre d’aquest passat dimarts i durant la nit i matinada d’aquest dimecres, 14 d’octubre, els aiguats  i les tempestes  han afectat diferents punts del Maresme i el sud de la Costa Brava i han deixat fins a gairebé 100 litres/m² en alguns indrets. El plat fort ha arribat puntual i els forts aiguats s'han estès creant una línia de tempestes  que ha afectat gran part del prelitoral i litoral nord, viatjant de sud-oest a nord-est.

Els incidents més destacables s'han produït al Maresme, tant la carretera que va a Sant Iscle de Vallalta com alguns carrers del poble van quedar tallats ahir a la nit a causa de diverses esllavissades, segons informació del mateix Ajuntament. A més, els carrers del poble van quedar anegats d'aigua  i es van convertir en rieres violentes  que, i fins i tot, van acabar provocant la caiguda  de petits arbres. A més, el fort aiguat ha obligat també a tallar la línia de trens a l'R1 entre Canet de Mar i Arenys de Mar, a causa de l'aiguat torrencial que ha caigut a la zona, segons informava Adif

Aiguats torrencials en poca estona

La majoria de registres de pluja  s'han mogut entre els 20 i els 50 litres/m² en aquests sectors citats. Malgrat tot, a la resta de Catalunya pràcticament no hi ha plogut. No obstant, localment s’han fregat o superat els 100 litres/m²  als llocs on més ha plogut del litoral nord, com és el cas d’alguna barriada de Sant Feliu de Guíxols, Sant Cebrià de Vallalta o S’Agaró. Els aiguats  han estat torrencials,  però només han produït algunes inundacions  locals i alguns carrers més planers s’han convertit en enormes basses com en el cas de Platja d’Aro. 

Aquestes són les dades més destacades de les pluges  d'aquesta passada matinada. A continuació, us adjuntem els registres de precipitació més destacables i les diferents imatges d’aigua baixant a dojo pels carrers a causa dels aiguats torrencials, sobretot al Maresme, on les rieres han baixat amb molta força i per sort, sense incidents destacables a la població:

  • 100 l/m² a Sant Cebrià de Vallalta
  • 92 l/m² a Sant Feliu de Guíxols
  • 79 l/m² a Canet de Mar
  • 52 l/m² a Caldes d’Estrac
  • 49 l/m² a Arenys de Mar
  • 47 l/m² a Santa Cristina d’Aro
  • 45 l/m² a Llagostera
  • 43 l/m² al Puig de Cadiretes
  • 43 l/m² a Calella
  • 36 l/m² a Malgrat de Mar

Desapareixen els aiguats, però no les tempestes

El gruix més important dels aiguats ja ha passat, però no hem d’abaixar la guàrdia. El matí d'aquest  dimecres, 14 d'octubre serà tranquil en general. Tot i això, a partir de mig matí i durant el migdia i la tarda, es formaran nous xàfecs i tempestes que podran tornar a afectar a les comarques del nord de Barcelona i Girona, Pirineu i Prepirineu de cara a la tarda i el vespre i amb possibilitat de calamarsa o pedra.

El més destacable de cara al vespre i la pròxima nit serà el descens de les temperatures, que ens portaran cap a un ambient molt més típic de novembre que no pas d'octubre  a tot Catalunya. El vent també es reforçarà a últimes hores de la jornada a tota la meitat sud, quan podrà superar puntualment els  90 km/h.