Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un paisatge de plena tardor

Octubre fred com feia anys que no teníem: Aquest és el balanç d'aquest atípic mes a Catalunya

En alguns sectors feia més de 20 anys que no es registrava un octubre tan fred

Imatge d'un paisatge de plena tardor
L'octubre ha estat majoritàriament sec a Catalunya, però amb algunes excepcions | Arxiu

El mes d’octubre  s’ha caracteritzat pel pas de tot un seguit de  fronts atlàntics polars, que han arrossegat masses d’aire fred  del nord d'Europa cap a nosaltres. Les borrasques  van deixar pluges  a gran part del país, si bé ha afectat més el quadrant nord-occidental del territori, però també al litoral i prelitoral Central. D’altra banda, l’aire fred  ha provocat un mes d’octubre  amb anomalies termomètriques    negatives a gran part del país.

En general, ha estat un dels octubres més freds  de les últimes dècades a Catalunya. Si bé a molts sectors del centre i sud del litoral i prelitoral només cal remuntar-se fins a l’octubre de 2010, en altres sectors del país no teníem un octubre  tan fred  des dels anys 2003 o 1998. I fins i tot cal destacar que en alguns sectors de ponent feia 27 anys, des de l’octubre  de 1993, que no es registrava un octubre tan fred, com és el cas de Raimat (el Segrià).

Octubre fred com feia anys que no teníem

La temperatura  mitjana ha estat per sota dels valors habituals a gran part del territori, especialment a les parts més elevades del Pirineu occidental. A la conurbació de Barcelona i al litoral sud ha estat normal.

Mapa d'anomalies de temperatura de l'octubre 2020 a Catalunya
El mes ha estat fred a tot el territori i molt fred en alguns punts del Pirineu especialment | Meteocat

Aquesta distribució de les anomalies han estat conseqüència de l’aire fred  que acompanyava a la major part de les borrasques  que van visitar al país i que van provocar descensos tèrmics acusats especialment durant els tres episodis que van afectar el territori del dia 2 al 15 d’octubre.

El mes més plujós de l'any a molts punts, majoritàriament sec

El mes d’octubre ha estat sec  a la major part del territori, i fins i tot molt sec  al litoral i prelitoral Central i Sud. Ha estat plujós  al quadrant nord-occidental de Catalunya, el Port del Comte, el Lluçanès i punts del Maresme i del Vallès Oriental. Cal destacar sobretot, l'episodi del 13 al 15 d’octubre que va afectar el litoral i Prelitoral Central, amb registres per sobre dels 40 litres/m² a molts indrets.

El més destacable d'aquest canvi de temps va ser el fred  i les nevades. Primerament,  l'estació de radiosondatge de Barcelona va mesurar -27,9 °C a 500 hPa (uns 5.500 m d'altura), una temperatura  molt inferior a la normal per l'època en aquest nivell (-15 °C). Va ser rècord  d'octubre en els  22 anys  de dades disponibles, superant clarament els -25,1 °C del 30 d’octubre del 2018. A més, l'estació del Puig Sesolles (1.668 m, Montseny) va registrar la nevada  més prematura dels seus 10 anys de dades. Fins ara era la del 28 d’octubre del 2018.

Mapa d'anomalies de pluja a Catalunya l'octubre del 2020
L'octubre ha estat majoritàriament sec a Catalunya, però amb algunes excepcions | Meteocat

Les borrasques  van deixar pluges  a gran part del país, si bé ha afectat més al quadrant nord-occidental del territori, però també al litoral i prelitoral Central. Cal remarcar que, climàticament, el mes d’octubre  és el més plujós  de l’any al litoral i prelitoral Central i zones limítrofes. D’aquesta manera, les elevades quantitats de precipitació registrades en aquestes zones especialment durant els episodis del 9 al 15 d’octubre  han quedat contrarestades per a les elevades mitjanes climàtiques que superen els 80 mm.