YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

La dieta clau contra el coronavirus: els 5 aliments que enfortiran la teva salut

La vitamina D ajuda al nostre cos a combatre el virus

Parada de fruites i verdures d'un mercat d'alimentació
La vitamina D ajuda al nostre cos a combatre el virus | unsplash

La vitamina D, present en aliments com el pa o la llet, ajuden a combatre les conseqüències de la pandèmia de la covid-19. Un estudi espanyol calcula que el 80% dels pacients hospitalitzats per coronavirus presenta dèficit de vitamina D.

Segons afirmen, la vitamina D presenta certes propietats que poden ajudar al nostre cos a combatre el virus en el cas d'infectar-se. Aquestes conclusions han sorgit al Regne Unit, on els professionals han advertit que fins a la meitat de la població té una deficiència de vitamina D.

El diari 'As' ha parlat amb diversos experts en nutrició i farmàcia com Rocío Escalante, experta en dermocosmètica i nutrició, i titular d'Arbosana Farmàcia, que dona diversos consells per aconseguir vitamina D en aquests mesos de pandèmia.

Els 5 aliments que ajuden a reforçar els nivells de vitamina D

Per exemple, si tens jardí o terrassa, aprofita per prendre el sol cap a les 10-11 del matí. Només necessitem uns 10 minuts, sense protecció. Si tens una finestra assolellada, també pots treure el cap, en màniga curta perquè el sol et doni als braços. Ara bé, és necessari protegir sempre la pell de la cara, fins i tot aquests 10 minuts, sobretot, si utilitzes tractaments despigmentants i àcids a la nit, com el retinol o el glicòlic.

A més, hi ha aliments que ajuden a reforçar els nivells de vitamina D: verdures i fruites, peixos blaus i carns magres.

  • La llet i els cereals fortificats.
  • Els peixos grassos com el verat, el salmó, la tonyina o les sardines.
  • El fetge boví, el rovell d'ou i el formatge.
  • Els fongs també aporten certa quantitat de vitamina D quan són exposats a la llum ultraviolada.
  • Les begudes vegetals de soja, civada, etc., també contenen vitamina D agregada, fins i tot alguns iogurts i margarines.

Per a la doctora Beatriz Estébanez de Clíniques Menorca, «si estem menys exposats al sol en una temporada en què hauria de començar a existir una major exposició, els nivells de vitamina D seran més baixos del que és habitual afeblint el sistema immunològic, provocant problemes ossis i musculars, i baixant l'estat d'ànim. Per evitar-ho, cal obrir cada dia les finestres i deixar que el sol incideixi directament sobre la pell, especialment en el tronc superior de 10 a 15 minuts diaris. Si ets de les privilegiades que té un jardí, pati o terrassa i passes la major part del dia a l'aire lliure, no oblidis aplicar-te protector solar per evitar danys i taques».

«Hem de preocupar-nos que el nostre organisme tingui nivells adequats de vitamina D»

Segons el doctor Luís López Tallaj, «hem de preocupar-nos que el nostre organisme tingui sempre nivells adequats de vitamina D, ja que intervé en tres processos fonamentals relacionats amb la malaltia». El ja esmentat del sistema immunitari, un segon relacionat amb l'envelliment i un tercer associat a la protecció antitumoral.

Si vols prendre suplements, i tens la prescripció mèdica, «una dosi de 5000 UI al dia en adults i 600 UI en nens. Per a una millor absorció, la recomanació és prendre el suplement després de dinar o sopar». Aquests índexs, explica l'expert en medicina antienvelliment per la Universitat de Sevilla i membre de SEMAL, provoquen al nostre benestar aquests beneficis:

  • Estimulen el sistema immunològic i protegeixen contra els virus (en aquest cas el coronavirus) i el refredat comú.
  • Redueixen el risc de malaltia cardíaca i pressió arterial alta.
  • Limiten el risc càncer colorectal i poden reduir el risc d'altres càncers, entre ells el de mama, pròstata i pàncrees.
  • Juguen un paper clau en el manteniment de la funció cognitiva a mesura que envellim.
  • Col·laboren en els processos de pèrdua de pes.

Comentaris

envia el comentari