Imatge d'un termòmetre molt alt en plena onada de calor

Rècords de calor a molts punts de Catalunya en un mes de novembre: quan tornarà la tardor?

Les temperatures s’han enfilat aquests últims dies pel damunt dels 25º en alguns llocs, valors totalment atípics per l’època

Les temperatures s’han disparat coincidint amb el cap de setmana de la Castanyada i l’inici del mes de novembre. En general, l’ambient ha estat suau o càlid, però destaquen especialment les Terres de l’Ebre, Ponent i zones properes, on els termòmetres han estat especialment elevats, gairebé estiuencs, amb màximes pel damunt dels 25º, cosa que ha donat lloc a diversos rècords al llarg del territori el dilluns, 2 de novembre, dia en què van tocar sostre les màximes. Però també hi ha comarques de la Catalunya Central on s’han batut rècords.

En aquest sentit, fins a 28 de les 148 estacions que té el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) repartides per tot el territori van registrar rècords absoluts de calor en un mes de novembre des que es tenen registres. Cal tenir en compte que moltes d’aquestes estacions prenen dades des dels anys 90, raó per la qual els rècords són importants i, inclús, preocupants.

Destaquen especialment Torroja del Priorat (Priorat) amb 28,2º, Pantà de Roba-roja (Ribera d’Ebre) amb 28,1º o Artés (Bages) amb 26,8º. Comarques fora de les àrees habitualment més tòrrides de Catalunya també han registrat rècords, com ara Osona, el Bages o l’Anoia. En aquesta taula publicada al ‘Twitter’ del SMC es mostren els 28 rècords del dilluns:

Quan tornarà la tardor?

Malgrat l’inici càlid o molt càlid per l’època d’aquest dimarts, les màximes ja es quedaran més curtes, especialment a l’interior. Un descens que es confirmarà dimecres amb el retorn de l’ambient de tardor, però tot indica que els termòmetres remuntarien els següents dies, tot i que sembla que no amb tantes ganes com en l’inici del mes. Per tant, no es veuen grans fredorades a mitjà termini, cosa que comença a passar a vegades al novembre. Tot plegat amb els primers ruixats avui, pluges dimecres al sud i possible llevantada el cap de setmana.