Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del grup municipal del PSC davant de l'Ajuntament de Reus mostrant infografies

El PSC de Reus també fa balanç de mandat: «gestió grisa, poc ambiciosa i sense solucions»

Els socialistes consideren que «Reus no té PAM ni projecte» | Creuen que ERC «apuntala un govern conservador, una acció de govern rància»

Imatge del grup municipal del PSC davant de l'Ajuntament de Reus mostrant infografies
El PSC de Reus ha carregat contra el govern local pel balanç del primer any d'aquest mandat | TarragonaDigital

El PSC de Reus suspèn al govern en el primer any d'aquest mandat. Després que JxC, ERC i Ara Reus fessin un balanç positiu de la seva tasca de govern, Andreu Martín, acompanyat de la resta del grup municipal socialista, ha valorat negativament aquesta primera quarta part del mandat.

«El tarannà del govern no ha millorat respecte al mandat anterior, la reedició del pacte segueix amb la mateixa gestió grisa, poc ambiciosa i amb una nul·la visió i capacitat per transformar la ciutat i aportar solucions reals als problemes de la gent», ha arrencat el portaveu del PSC.

Un govern «aïllat» en si mateix

Martín ha recordat les crítiques que, des de l'oposició municipal, es feien durant el darrer mandat en relació amb les mocions que s'aprovaven al plenari. CUP, PSC, Cs i PP recriminaven a l'aleshores CiU, ERC i Ara Reus que, tot i votar a favor d'algunes mocions no les executessin. El govern es defensava, aleshores, dient que les mocions aprovades no són d'obligat compliment.

«Quan les persones donem la paraula habitualment significa alguna cosa; en aquest govern pràcticament no val res», ha carregat. «Les majories no són gens bones quan, els que les integren, no tenen cap intenció de posar les persones al centre de la seva acció política», ha seguit.

El PSC de Reus considera que hi ha «un divorci entre el govern de Reus i la seva ciutadania com jo diria que no s'havia vist mai; és una constatació que la seva visió de la ciutat és absolutament irreal», ha reblat. Ha criticat especialment que considera que el govern reusenc «no fa un plantejament de governança participada, ni amb els altres grups de l'Ajuntament ni amb la ciutadania o les seves entitats».

Els socialistes consideren que JxC, ERC i Ara Reus «estan aïllats en una majoria absoluta, en una torre d'ivori en la qual estan molt còmodes i el que intenten evidenciar és que es porten molt bé quan tots fan una gestió separada l'un de l'altre». En relació amb el balanç del govern que els líders dels tres partits que l'integren van fer fa uns dies, Martín ha ironitzat que «només s'han trobat una vegada per presentar junts que ho fan molt bé; això ja no cola a aquestes alçades».

«Reus no té PAM ni projecte»

Tampoc s'ha estalviat crítiques al Pla d'Acció Municipal que es va presentar com el full de ruta del govern per aquest mandat, ni als seus principals impulsors, Esquerra Republicana. «Després d'un any tenim un PAM sense indicadors i sense metes concretes a assolir».

«Mai ha arribat a estar viu com a instrument, de l'acció de govern no es demostra que el PAM sigui un referent en res, Reus no té PAM i per  tant, no té projecte, ni acció conjunta, ni visió de ciutat a quatre o a deu anys». Preguntat en concret pel paper d'ERC en aquest govern, Martín també l'ha criticat.

Considera que el grup republicà «apuntala un govern conservador, una acció de govern rància, oposada a qualsevol ideari d'esquerres, per a lluïment i ostentació d'un càrrec públic», en relació amb la presidència de la Diputació que ocupa Noemí Llauradó, i que considera que va ser un dels elements que va entrar en el pacte entre JxC i ERC d'àmbit català.

Andreu Martín ha afegit, encara que el llegat fins ara és «una gestió comunicativa d'acumulació de fotografies amb absoluta manca de contingut quan no són directament estafes a la ciutadania; venen una gestió republicana que no tinc ni punyetera idea de què significa». Ha reptat ERC a demostrar aquesta visió republicana a través de la participació ciutadana i preguntant, específicament, sobre la voluntat de tancar el Mercat del Carrilet.

Noemí Llauradó, Carles Pellicer i Andreu Martín a la sala de premsa de l'Ajuntament de ReusEl PSC de Reus manté un pacte amb el govern en matèria d'infraestructures per «lleialtat institucional» | TarragonaDigital

Oposició constructiva i lleialtat institucional

Tot i carregar durament contra el govern, Andreu Martín ha volgut deixar clar que «ens sentim obligats a fer una oposició constructiva, i això comença per arribar on no està arribant el govern». Per fer-ho, el PSC de Reus ha editat un butlletí amb les mocions que ha presentat al plenari i la postura que hi va prendre cada partit.

L'objectiu és acostar l'acció municipal a la ciutadania. A més, admeten que l'impacte de l'emergència sanitària pot tenir efecte en tot el mandat. «La crisi del coronavirus requereix i seguirà requerint un esforç sense precedents, i des del primer moment ens hem posat al costat del govern aportant mesures en l'àmbit social i de política fiscal per minimitzar els efectes de la pandèmia».

En aquest sentit, apunta, seguiran fiscalitzant l'acció de govern «perquè és el que ens correspon». Assegura, això sí, que «el moment continua reclamant lleialtat institucional, compromís, col·laboració i anar tots a una mentre no retornem a una relativa normalitat».

El portaveu socialista ha recordat, per exemplificar-ho, les cinquanta mesures que van plantejar per fer front als efectes de la Covid-19. En la mateixa línia ha destacat la lleialtat institucional que va empènyer el PSC a signar un acord en matèria d'infraestructures amb el govern local que, tal com ha destacat el portaveu, ja ha servit per desencallar l'estació de Bellissens.

El PSC exemplifica la «gestió grisa i poc ambiciosa»

Més enllà de valorar la relació entre el govern, l'oposició i la ciutadania, Andreu Martín ha posat alguns exemples del que consideren evidències d'aquesta manca de gestió i de visió de futur. Un d'aquests exemples l'ha tret, precisament, de l'acció postcovid-19.

Ha fet incís en la taxa d'atur de la ciutat, una de les més altes de les ciutats de la mateixa demografia, ha sentenciat, i que castiga especialment el sector comercial i el col·lectiu de dones. «A banda de donar allò que sobre i tenir aquesta gestió de beneficència, hem de resoldre d'una manera o d'una altra un problema com el de l'atur», ha reblat en relació amb l'increment de demanda del programa de distribució d'aliments.

«Això no ho resoldrem amb quatre plans d'ocupació si és que n'hi arriba a haver quatre, això passa per una gestió de l'oferta comercial de la ciutat que és complexa», ha admès. Martín accepta que la situació comercial no és específica de Reus, però exposa que «hem fet propostes concretes per facilitar el comerç electrònic i costa molt, en aquest Ajuntament, que es despleguin iniciatives concretes».

En aquest cas concret, ja durant el confinament, tant la Cambra de Comerç com El Tomb de Reus van posar en marxa plataformes digitals per al comerç local. «Continuem sense tenir una plataforma prou potent que tingui a veure amb el comerç de la ciutat», ha criticat Martín recordant que va ser una de les mesures que es va plantejar des del govern, però que no ha fructificat.

Imatge del carrer de la Sardana vist des de la plaça del Comte de Reus
Imatge del carrer de la Sardana vist des de la plaça del Comte de Reus | TarragonaDigital

La gestió del govern dels problemes de la ciutat

En matèria de seguretat ciutadana ha tornat a posar sobre la taula la situació del barri de la Sardana. «Les úniques respostes que venen del govern és dir que hi ha edificis molt alts, que hi viu molta gent, que potser no hi hauria d'haver la plaça... El problema és que els traeix el pensament i, quan parlen de la Sardana, pensen en qui hi viu; hi viu molta gent de la que ells probablement consideren que no són ciutadans del seu interès».

En la mateixa línia considera ineficient l'Ordenança de Civisme que el govern de Reus ha acabat aprovant —tal com ha recordat, després que els jutjats l'obliguessin a refer-la—. «Quan demanes quantes sancions s'han posat, resulta que no se n'ha posat cap; tenim una ordenança per fer la foto i després una incapacitat total per gestionar-la perquè, com a instrument, resulta que no és prou eficaç».

Una altra qüestió que ha acumulat queixes i problemes els darrers anys és el contracte de la brossa, que va acabar a finals del 2017 i que s'executa en pròrroga forçosa des d'aleshores. Andreu Martín ho considera «dos anys d'infern pel que fa a la capacitat de dotar-nos d'un nou contracte de servei de recollida de residus, dos anys de pròrroga que la ciutat no necessitava, dos anys de suspendre una obligació que tenien de dotar-nos d'un nou concurs, és una incompetència».

La mateixa incompetència que atribueix a JxC, ERC i Ara Reus a l'hora de gestionar la vianalització del raval de Santa Anna. El portaveu socialista ha exposat les crítiques de la nova Plataforma per la Mobilitat del Nucli Antic de Reus. «Expliquen problemes de comunicació amb el govern, que s'hi reuneixen però no escolten».

Ha afegit que «ni ells ni nosaltres no entrem en si és més positiu o negatiu, l'únic que demanem és que ens ensenyin un estudi seriós de la proposta en lloc d'intentar vendre que tothom hi està d'acord». La mateixa crítica fan respecte a la gestió de la Festa Major de Sant Pere, «és evident que no podia ser la mateixa, però està clar que les decisions que s'han pres no han comptat amb totes les persones implicades, les seves propostes, idees i iniciatives».

Per últim, i com un dels cavalls de batalla que fa anys que manté el PSC de Reus, Andreu Martín s'ha referit a l'Hospital Sant Joan. «Tenim molts dubtes de la gestió de l'Hospital Sant Joan i la seva venda, per dir alguna cosa, al CatSalut», ha etzibat. Considera que el centre sanitari no s'ha gestionat de manera decidida els darrers anys per part del govern local.

«Si el primer any que, amb aquest govern, va arribar una causa de dissolució s'hagués dissolt i se n'hagués ocupat la Generalitat de Catalunya, ens hauríem estalviat molts problemes i els treballadors també s'haurien estalviat molts problemes», ha carregat Martín. «La gestió d'aquest tema, com d'altres, massa sovint està alineada a una subsidiarietat amb la Generalitat de Catalunya i no als interessos dels ciutadans, dels pacients i dels treballadors de l'Hospital».