Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Albada d'aquest matí des de Viladecans, al Baix Llobregat

Agost 2020: Aquest és el balanç d'un mes totalment caòtic en el seu final

Aquest mes ha estat càlid arreu, però amb tempestes i pluges molt irregulars segons els indrets

Albada d'aquest matí des de Viladecans, al Baix Llobregat
Aquest agost ha estat calorós però alhora amb tempestes | Pere Lluís Donoso

Aquest mes d'agost  ha destacat pels seus  registres de pluja històrics  en molts observatoris, inclús duplicant i triplicant la seva mitjana anual, sobretot a la meitat nord de Catalunya, segons destaca l'informe mensual del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). El temps s’ha caracteritzat per una circulació zonal amb l'anticicló bloquejant gran part de les borrasques  atlàntiques cap a casa nostra.

Bona part del mes d’agost  s’ha caracteritzat per la presència d’una falca anticiclònica  i l’arribada de masses d’aire tropical, que han donat lloc a algunes calorades, així com per diversos episodis de ruixats  repartits arreu del territori, que fins al dia 28 només havien deixat quantitats abundants en punts molt localitzats. A partir d’aquesta data, però, l’arribada d’una borrasca del nord d'Europa va capgirar la situació, deixant precipitació extremadament abundant en amplis sectors del nord-est, així com del Tarragonès i l’Alt Camp, entrada de vent  del nord, una molt notable baixada de la temperatura  i nevades als cims del Pirineu.

Precipitacions molt irregulars

Durant el mes d’agost  s’ha produït un gran contrast entre les zones més seques, que han recollit menys de 5 mm, ubicades a Ponent i a les Terres de l’Ebre, i les que han rebut més pluja, superior a 200 mm a punts del Ripollès, Berguedà i Lluçanès. Aproximadament la meitat de la superfície del territori ha tingut un agost sec  (entre el 30% i el 90% de precipitació respecte de la mitjana climàtica), mentre que a gairebé una quarta part, el mes es pot qualificar de molt sec  (inferior al 30%), principalment a Ponent, les Terres de l’Ebre, bona part de l’Alt Empordà i nord del Baix Empordà.

Mapa d'anomalies de pluja a Catalunya aquest agost del 2020
Les pluges i les tempestes han estat molt irregulars aquest agost a Catalunya | Meteocat

L’altra cara de la moneda se situa sobretot a sectors del quadrant nord-est: punts del Ripollès, Berguedà, Osona, Bages, Maresme, sud de la Costa Brava i Vallès Occidental, però també del Tarragonès i Alt Camp, que han presentat un clar superàvit pluviomètric  respecte de la mitjana. El mes  fins i tot es pot qualificar de moltplujós  a Montserrat i a indrets del Baix Berguedà, Lluçanès i Ripollès (més d’un 190% respecte de la mitjana climàtica).

Agost entre càlid i molt càlid arreu

El mes d’agost  ha tingut valors de temperatura  per sobre de la mitjana a tot Catalunya, arribant a la qualificació de molt càlid a l’interior de l’Alt Empordà. Altres àrees on les anomalies càlides han estat remarcables són el Prelitoral, la conurbació de Barcelona i punts del Prepirineu, amb valors que s’apropen o superen el llindar de +2,5 °C.

Mapa d'anomalies de temperatura d'aquest mes d'agost del 2020 a Catalunya
L'agost ha estat entre càlid i molt càlid a Catalunya | Meteocat

Durant la major part del mes, la temperatura  s’ha mantingut per sobre de la mitjana: cal destacar el dia 1, i també el període entre el dia 7 i el 9, quan es va assolir el llindar de  39°C de temperatura  màxima als indrets més càlids del país. A més, el dia 22 d’agost es van batre alguns rècords de temperatura  mínima més alta per a un mes d’agost  a algunes estacions de la XEMA del Baix Empordà, Alt Empordà, Vallès Occidental, Osona i Ripollès. L’últim episodi del mes, en canvi, va moderar les anomalies positives globals del mes, però, tot i això, aquestes han estat clarament per sobre de la mitjana.