Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Cotxe atrapat en un basal d'aigua a les Terres de l'Ebre.

El novembre ha estat molt plujós en alguns punts de Catalunya

Les precipitacions han estat especialment abundants a zones del litoral i prelitoral. Les temperatures també s’han situat pel damunt de la mitjana en general

La majoria de gent té la sensació que el novembre ha estat un mes força passat per aigua, i mostra d’això és el fet que aquests dies d’anticicló feia molt que no els teníem a casa nostra de forma consecutiva. Doncs aquestes sensacions estan més que justificades, ja que les dades corroboren que el novembre ha estat molt més plujós del normal a moltes zones de Catalunya, sobretot entre Barcelona i Girona, mentre que ha estat força sec al Pirineu de Lleida, especialment a la cara nord. 

Aquesta situació ha vingut donada perquè les altes pressions s’han situat més al nord d’Europa i això ha permès l’entrada de pertorbacions atlàntiques que, un cop arribaven al Mediterrani, s’aprofundien i provocaven forts aiguats a Catalunya. En total, s’han comptabilitzat fins a 4 episodis clars de pluges força generals i intenses amb inundacions i moltes incidències. No obstant, hi ha hagut un parell de situacions que han destacat pel damunt de les demés.

En concret, entre els dies 14 i 16 de novembre va ploure amb moltes ganes a punts del litoral i prelitoral  amb xàfecs força irregulars però localment molt abundants que van deixar quantitats pràcticament de rècord a zones de la costa de Barcelona sobretot. En poques hores es van recollir entre 100 i 200 l/m² a zones del Barcelonès, Baix Llobregat i Vallès Occidental amb moltes incidències, però també a la zona dels Ports i sud de Girona. En alguns punts, com a la ciutat de  Barcelona, no hi plovia tant en un dia des del 1987. 

També destaca el temporal caigut entre el 17 i el 19 de novembre a les comarques de Girona, però especialment a la Costa Brava. Van caure més de 100 l/m² a molts llocs, i inclús més de 200 l/m² de forma puntual,  com és el cas de la ciutat de Figueres. Els aiguats de la Costa Brava van provocar molts problemes i van deixar un gran paquet de neu al Pirineu gironí, que acumula entre 20 i 50 centímetres de neu nova en ple novembre.

Mapa d'anomalies en les pluges registrades aquest novembre
Mapa d'anomalies en les pluges registrades aquest novembre | Meteocat

Més de 1.000 l/m² aquest any a molts punts

Pel que fa a les quantitats finals del més de novembre, l’estació del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) que més aigua ha registrat és la de la Bisbal d’Empordà amb 327 l/m², seguida de la del PN dels Ports (301).  Fins a 23 estacions del SMC han superat els 200 l/m² aquest mes, la majoria a les comarques de Girona, l’àrea de Barcelona i la zona dels Ports.

Això ha fet que, juntament amb l’aigua abundant caiguda al llarg de tot l’any, s’hagin superat els 1.000 l/m² acumulats aquest any a molts punts. Ciutats com ara Barcelona, on habitualment hi plouen de mitjana 600 litres, han superat aquesta xifra, fet que es repeteix a desenes d’estacions meteorològiques de Girona, Barcelona, Pirineu i Prepirineu, principalment.

En alguns punts, com per exemple Castellbisbal, al Vallès Oriental, mai s’havien assolit els 1.000 l/m² fins ara. Destaca també l’Observatori Fabra de Barcelona que, ha registrat la quarta tardor més plujosa en els seus més de 100 anys d’història amb 448 l/m². La zona urbana on fins ara ha plogut més es a Gisclareny, al Berguedà, amb 1.755 l/m², mentre que l’estació d’Espot, al Pirineu, trenca totes les estadístiques amb més de 2.000 l/m² acumulats enguany. Moltíssima aigua.

Temperatures més càlides del normal

Malgrat les pluges i les nevades d’aquesta tardor, el novembre ha estat en general més càlid del normal, sobretot a zones de les comarques de Lleida, on en alguns casos hi ha hagut fins a 2º més de mitjana aquest mes. La temperatura ha estat força normal per l’època a la vall de l’Ebre i parts elevades del prelitoral. 

Mapa d'anomalies en les temperatures registrades aquest novembre
Mapa d'anomalies en les temperatures registrades aquest novembre | Meteocat

En canvi, com que hi havia força aire fred en alçada, hi ha hagut temperatures clarament més baixes a les cotes altes del Pirineu, destacant especialment el Lac Redon, a la Val d’Aran, on de mitjana hi ha hagut -1,7º en comparació a les estadístiques. Un fet que ha permès que les nevades hagin estat freqüents a tota la serralada, especialment a la part gironina.