Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una xàfec

Alguns barris de Barcelona ja superen els 1.000 l/m² aquest any

El 2018 està sent excepcionalment plujós i a la capital catalana ja ha plogut enguany el doble que en ciutats com Londres. Altres municipis de Catalunya han batut rècords històrics

La pluja no para de caure aquest any a Catalunya i està deixant registres que, siguin de rècord o no, passaran de ben segur a la història. Una de les dades que més sorprenen és a Barcelona, on alguns barris ja han superat la barrera dels 1.000 l/m² caiguts aquest 2018. Una xifra inusualment molt elevada, ja que a la capital catalana hi plouen de mitjana poc més de 600 l/m² anuals,  i els últims anys no s’havia ni assolit aquesta xifra.

La pluja mediterrània es caracteritza per ser força irregular i deixar patacs d’aigua importants en un punt mentre que a pocs quilòmetres poden haver caigut tan sols 4 gotes. Per aquesta raó, no plou de la mateixa a dins d’una mateixa ciutat tan gran com és Barcelona. En aquest sentit, Els barris que fins ara han ja han superat el miler de litres són Sant Gervasi, amb 1.071 l/m², i Gràcia, amb 1.017. Altres barris ja ronden també la barrera dels 1.000, com ara Les Corts. 

En canvi, altres zones de la capital catalana estan encara a uns litres d’assolir aquesta xifra, com ara Sants, amb 980 l/m², o l’Observatori Fabra, amb 962 l/m². Unes xifres que són les més altes des de 1.971, any en el que es va batre el rècord amb 1.122 l/m² caiguts aquell any. Queda ben poc per acabar l’any i serà difícil igualar aquesta dada, però si es torna a repetir un temporal com els de les últimes setmanes res és impossible.

El doble de pluja que en ciutats com Londres

Es dona el cas que a Barcelona no només s’ha superat i de molt la mitjana anual, sinó que s’ha doblat la pluja que porten aquest any en ciutats tan conegudes i clàssicament plujoses com ara Londres, París o Dublín, però també de capitals com ara Madrid o Lisboa. Unes xifres extraordinàries que transformen Barcelona en una de les capitals més plujoses enguany a Europa, juntament amb d’altres de l’àrea mediterrània, com ara Roma.

1.000 l/m² a més punts de Catalunya amb alguns rècords a l’espera de més pluges  

Les pluges d’aquesta tardor es sumen a les de l’estiu en alguns punts i a les nevades i temporals de l’hivern i la primavera. Tot plegat ha disparat els pluviòmetres, i ja són molts els municipis que superen els 1.000 l/m² amb alguns rècords. Les últimes xifres històriques s’han assolit amb l’últim temporal a Campdevànol, al Ripollès, amb més de 1.400 l/m² anuals, Vic i Oliana, a l’Alt Urgell, que també han superat el miler de litres.

A més, prop d’un centenar d’estacions meteorològiques ubicades per municipis de tot Catalunya ja han superat també els 1.000 l/m² aquest 2018. Destaca Castellbisbal, al Vallès Occidental, que, amb els més de 150 l/m² caiguts en poques hores dijous passat, va superar el miler de litres, xifra que mai abans s’havia superat en aquest punt. La previsió és que aquesta setmana encara tinguem un parell més de tongades de pluges  com a mínim i, per tant, segur que es batran més rècords. 

Pantans ben plens d’aigua

La majoria de pantans de Catalunya es situen pel damunt del 80% de la seva capacitat, alguns inclús fregant el 100%, raó per la qual han obert comportes. No obstant, n’hi ha que no assoleixen aquesta xifra però han fet una remuntada espectacular. És el cas del de Darnius-Boadella, a l’Alt Empordà i embassament del riu la Muga, que amb l’últim temporal del cap de setmana ha pujat 30 punts i ja es situa al 91%. També milloren els de Tarragona, amb Riudecanyes al 75%,Ulldecona al 59% o Siurana al 43%. Aigua a dojo amb tot el terreny ben moll.