Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un fons de bitllets d'un euro, amb un home amb les mans al cap i gest de sorpresa, i al cercle una cartera amb diners

Aquest banc alerta d'una estafa nova i desconeguda: el teu compte es queda a zero

Es tracta d'una nova i perillosa estafa que encara és força desconeguda al nostre país i que pot arribar aviat

En els darrers temps, les estafes bancàries han evolucionat, i els delinqüents es tornen cada cop més sofisticats en els seus mètodes. Recentment, s'ha detectat una nova estafa que té com a objectiu buidar els comptes bancaris de les víctimes.

En aquest cas, ha estat una coneguda entitat de Rússia i Europa Oriental la que ha donat veu d'alarma. La por de les autoritats espanyoles és que s'estengui i arribi al nostre país.

Aquest és el banc que avisa una nova estafa

La coneguda entitat Sber Bank, molt coneguda a Europa Oriental, ha estat la que ha detectat una nova tècnica d'estafa. Aquesta afecta els dispositius mòbils, com ja passa amb molts altres estafes relacionats.

Muntatge d´una dona en trucada i un lladre amb un ordinador
Els delinqüents contacten amb les víctimes suplantant la identitat de Sber Bank | Billion Photos

Per fer el frau, dos estafadors es posen en contacte amb la possible víctima en moments diferents. Amb l'objectiu de donar un extra de credibilitat es fan passar per treballadors del banc.

Primer, el suposat treballador es posa en contacte amb l'usuari per una aplicació de missatgeria. En aquest cas, us pregunta si heu actualitzat de forma recent l'app bancària.

En cas d'obtenir una resposta negativa, us informen que un especialista tornarà a contactar per oferir la vostra ajuda. Aquest primer estafador aconsegueix la confiança de la víctima aparentant serietat.

Muntatge duna noia parlant per telèfon i una rodona dun teclat de mòbil
El primer estafador intenta guanyar-se la confiança de la víctima | Getty Images

Així aconsegueixen els estafadors buidar els comptes

Després d'aquest primer contacte, un segon delinqüent fa una trucada de vídeo amb la víctima. Demana una identificació biomètrica per actualitzar l'aplicació del banc.

Per fer-ho, us demana que activeu l'opció de pantalla compartida. L'objectiu és connectar-se a un “sistema robòtic per al diagnòstic de comptes”. Per descomptat, tot això és fals.

Quan la víctima ho fa, proporciona a l'estafador les claus bancàries i l'accés a informació confidencial. D'aquesta manera, els delinqüents buiden els comptes dels usuaris.

Muntatge amb una noia sostenint a la mà un telèfon mòbil i uns bitllets de 50 euros
El segon delinqüent tanca l?operació per robar els diners | Ptnimages, Leung Cho Pan

Consells per protegir el vostre compte bancari d'aquestes estafes

Des de Sber Bank comparteixen les noves tècniques per advertir els seus clients i altres entitats. De fet, encara que sembli una mica llunyà, aquesta nova estafa també podria aterrar aviat a Espanya.

Per això, és vital tenir en compte aquestes recomanacions:

  • Verifiqueu la identitat de l'emissor: si reps una comunicació sospitosa, contacteu directament amb el vostre banc. Utilitza els números de telèfon oficials que apareixen al seu lloc web o als teus estats de compte.
  • No feu clic a enllaços sospitosos: els correus electrònics i missatges de text fraudulents sovint contenen enllaços que et porten a llocs web falsos dissenyats per robar la teva informació. Evita fer clic en aquests enllaços i, al seu lloc, visita el lloc web oficial del teu banc.
  • Utilitza l'autenticació de dos factors: activa l'autenticació de dos factors al compte bancari. Això afegeix una capa addicional de seguretat, ja que necessitaràs un segon factor, com ara un codi enviat al teu telèfon, per accedir al teu compte.
  • Mantingues el teu programari actualitzat: assegura't que el teu ordinador i dispositius mòbils tinguin el programari i antivirus actualitzats. Això t'ajudarà a protegir-te contra codi maliciós (malware) i altres tipus d'atacs cibernètics.