Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un home amb samarreta groga assenyala cap a un símbol d'euro digital, amb una pila de monedes al fons.

Adeu a les monedes i bitllets? L'euro digital que aviat podria ser una realitat

L'euro digital promet ser un avenç significatiu en l'evolució dels pagaments

El món dels pagaments està a punt d'experimentar una revolució amb la possible introducció de l'euro digital.

I és que el Banc Central Europeu (BCE) està estudiant la implementació d'aquest mètode de pagament nou, que promet complementar l'efectiu en lloc de reemplaçar-lo.

Muntatge de moltes monedes de 1 euro i dues mans assenyalant una el polze amunt i l'altra a baix
L'euro digital és la fi del pagament en efectiu? | Getty Images, DAPA Images

Actualment, es treballa àrduament per desenvolupar l'euro digital, una forma electrònica de diners emesa pel banc central que estarà disponible per a tots els ciutadans i empreses a la zona euro.

Aquesta iniciativa respon a la digitalització creixent de l'economia i a la demanda de mètodes de pagament més moderns i eficients. Durant la pandèmia de COVID-19, la preferència pels pagaments digitals s'ha accelerat i ha subratllat la necessitat d'adaptar-se a aquestes noves tendències.

Què és l'euro digital?

L'euro digital serà una moneda digital emesa pel BCE, que es faria servir com a mitjà de pagament electrònic a la zona euro, permetent transaccions a través de targetes, aplicacions mòbils i altres dispositius electrònics.

Podria ser utilitzat tant per particulars com per empreses per fer pagaments quotidians. Una característica interessant és la possibilitat de fer pagaments sense connexió, cosa que asseguraria el seu ús fins i tot en àrees amb mala cobertura d'internet.

Imatge de fons de diverses monedes d'euros a una mà, una altra imatge de dos bitllets de 5 euros i una darrera imatge d'una dona amb gest sorprès
L'euro digital pot canviar radicalment la manera com paguem | Getty Images, Claudiodivizia

Tot i que, a diferència de les criptomonedes privades, l'euro digital estarà emparat pel banc central, garantint estabilitat i seguretat.

Serà un complement a l'efectiu

És important destacar que l'euro digital no reemplaçarà els bitllets i les monedes. El BCE ha emfatitzat que l'efectiu continuarà estant disponible i acceptat àmpliament.

L'euro digital actuarà com un complement, proporcionant als consumidors més opcions i flexibilitat en la manera com fan els pagaments. Aquest enfocament híbrid assegura que tots, inclosos els que prefereixen l'efectiu, es puguin beneficiar dels avantatges de l'euro digital.

Fotomuntatge amb una imatge de fons de monedes d'euro i al capdavant una dona assenyalant
L'euro digital complementarà l'efectiu | teresinagoiafoto, Dean Drobot

Els avantatges de l'euro digital

Com que està disponible per a tothom a la zona euro, l'euro digital facilitarà els pagaments a tota la regió, independentment del país o del banc utilitzat. A més, les transaccions digitals seran tan segures i privades com els pagaments en efectiu, amb alts estàndards de protecció de dades.

El projecte de l'euro digital es troba actualment a la fase de preparació, després d'una investigació de dos anys. Aquesta fase, que s'estendrà fins a finals del 2025, inclou el desenvolupament i la prova de les funcionalitats tècniques necessàries per a l'euro digital.

Només després d'aquesta fase i amb l'aprovació de la legislació corresponent, el BCE decidirà si s'emet oficialment l'euro digital.