Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge de mans d'una persona amb un mòbil i una rodona amb molts bitllets variats d'euro

Molt de compte si tens aquesta app instal·lada: pots perdre tots els teus diners

Els experts han llançat una advertència sobre una aplicació que podries tenir instal·lada al teu telèfon mòbil

Actualment, les aplicacions mòbils han esdevingut una part essencial de la nostra vida diària. No obstant això, cal tenir en compte que no totes les aplicacions són segures.

De manera recent, els experts han descobert una estafa bancària que afecta milers d'usuaris. Si tens una aplicació en concret instal·lada al teu mòbil, podries estar en risc. Conèixer tota la informació és imprescindible per no caure al parany.

Aquesta és l'app que no has d'instal·lar al dispositiu

En els darrers temps, els experts han advertit del retorn del ransomware Medusa a la botiga d'Android. És un troià bancari que, després d'haver estat ocult un any, ara ha tornat per continuar fent de les seves.

Muntatge d´una dona en trucada i un lladre amb un ordinador
Els estafadors utilitzen un troià per robar les dades bancàries | Billion Photos

En aquest cas, han estat els investigadors de ciberseguretat de Cleafy els qui han donat l'avís. En concret, adverteixen que cal anar amb compte amb l'aplicació 4K Sports. I és que, els que decideixin descarregar-la i instal·lar-la, podrien pagar les conseqüències del troià.

L'objectiu és perpetuar tota mena d'estafes bancàries. L'app es presenta com una eina útil però, en realitat, vol robar les dades bancàries. Els ciberdelinqüents han dissenyat aquesta aplicació per semblar legítima, enganyant els usuaris perquè la descarreguin i la utilitzin.

Com funciona l'aplicació fraudulenta

Quan l'aplicació està instal·lada al mòbil, comença a recopilar informació sensible. Això inclou les teves credencials bancàries, números de targetes de crèdit i altres dades personals. L'app utilitza tècniques avançades per evitar ser detectada pels sistemes de seguretat del dispositiu.

Mans d'una persona amb les ungles pintades de blau, escrivint en un mòbil
L'app fa servir tècniques avançades perquè sigui difícil detectar el frau | Getty Images

Després de sol·licitar els permisos habituals com qualsevol altra aplicació, comencen els problemes. L´app demana accedir a serveis d'accessibilitat. Quan acceptes, és capaç de transmetre SMS, administrar paquets d'altres aplicacions i fins i tot fer captures de pantalla.

Tot i que ja no està disponible a la botiga Google Play per a Android, no cal baixar la guàrdia. La raó és que sí que hi ha altres mètodes per descarregar-la. Per això, conèixer com funciona és vital per no caure al parany.

Així podeu identificar l'aplicació fraudulenta

Identificar una aplicació fraudulenta pot ser complicat, però hi ha alguns senyals a què has de prestar atenció:

  • Permisos excessius: si una app demana permisos que no són necessaris per al seu funcionament, és un senyal d'alerta.
  • Comentaris negatius: revisa les opinions dels altres usuaris. Si hi ha moltes queixes sobre problemes de seguretat, és millor evitar-la.
  • Actualitzacions freqüents: les actualitzacions constants poden ser una tàctica per evitar ser detectades pels sistemes de seguretat.
Un home agafant un telèfon mòbil amb una mà
Seguir aquests consells és vital per evitar estafes | PixaBay

D'altra banda, si sospites que tens una aplicació fraudulenta al teu mòbil, segueix aquests passos:

  • Desinstal·la l'app: suprimeix l'aplicació immediatament.
  • Canvia les contrasenyes: modifica totes les contrasenyes bancàries i d'altres comptes importants.
  • Informa al teu banc: contacta amb la teva entitat bancària per informar-los sobre la possible estafa i monitoritzar qualsevol activitat sospitosa.