Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons de dues persones, una lliurant diners a la finestreta d'un banc i una altra rebent-la, a més d'una imatge en primer pla d'un home amb gest sorprès

El banc haurà de tornar 6.000 euros a un client estafat pel següent motiu

Amb les estafes a l'ordre del dia aquesta nova sentència ha tranquil·litzat els clients de les entitats bancàries

En una fallada judicial recent, un banc ha estat obligat a tornar 6.000 euros a un client que va ser víctima d'una estafa. Aquest cas posa de manifest la importància de la protecció al consumidor i la responsabilitat de les entitats bancàries en situacions de frau.

Aquesta notícia ha generat un gran interès, ja que molts clients tenen por de ser víctimes d'estafes bancàries i busquen garanties que els seus bancs els donaran suport en cas de problemes.

Aquest és el banc obligat a tornar 6.000 euros al client

Un client de l'entitat Unicaja va ser víctima d'una estafa en què va perdre 6.000 euros. L'estafa es va dur a terme mitjançant tècniques de phishing, una tàctica comuna en què els estafadors es fan passar per entitats legítimes per obtenir informació personal i financera.

Muntatge del logotip d'Unicaja, un home sorprès i diversos bitllets
Unicaja és el banc condemnat a tornar els 6.000 euros al client | geralt de pixabay, qiesnusantara26, Unicaja

En aquest cas, els estafadors van aconseguir accedir al compte bancari del client immediatament. D'aquesta manera, van poder transferir els diners sense el seu consentiment. I ara la justícia n'ha parlat.

El client va presentar una reclamació al banc, argumentant que l'entitat no havia pres les mesures necessàries per protegir el compte. Inicialment, el banc es va negar a tornar els diners, al·legant que el client havia estat negligent en proporcionar la seva informació personal. Tot i això, el client va decidir portar el cas als tribunals.

La sentència dona la raó al client d'Unicaja

El Jutjat de Primera Instància Número 3 de Mieres ja va donar la raó al client. Tot i això, el banc va intentar fer el possible per demostrar que no va tenir responsabilitat. Ara, l'Audiència Provincial d'Oviedo ha arribat a la mateixa conclusió: Unicaja ha de pagar.

Un ciberdelinqüent duent a terme un frau mitjançant un ordinador
El jutge va estimar que el banc no va prendre les mesures de protecció adequades | Getty Images

El jutge va argumentar que el banc tenia la responsabilitat de garantir la seguretat dels comptes dels seus clients i que no havia proporcionat prou mesures de protecció en aquest cas. Aquest error sent un precedent important, ja que reforça la idea que els bancs han de ser proactius en la protecció dels seus clients contra les estafes bancàries.

Mesures de protecció contra estafes bancàries

Aquest cas subratlla la importància que tant els bancs com els clients prenguin mesures per protegir-se contra les estafes bancàries. Els bancs han d'implementar tecnologies avançades de seguretat, com ara l'autenticació de dos factors i el monitoratge en temps real de les transaccions sospitoses.

Un home treballa amb el seu ordinador, i al cercle, un mòbil amb la pantalla de Google i un cadenat
Els experts llancen diversos consells per evitar les estafes | Getty Images, PixaBay

Per part seva, els clients han de ser cautelosos en compartir la seva informació personal i financera i estar atents a senyals de possibles fraus. A més, és recomanable seguir aquests consells:

  • No compartir informació personal: mai no comparteixis la teva informació personal o financera a través de correus electrònics o trucades telefòniques no sol·licitades.
  • Verificar l'autenticitat: sempre verifica l'autenticitat dels correus electrònics i els missatges que reps del teu banc.
  • Utilitzar autenticació de dos factors: activa l'autenticació de dos factors als comptes bancaris per afegir una capa extra de seguretat.
  • Monitoritzar les transaccions: revisa regularment els teus estats de compte i reporta qualsevol activitat sospitosa immediatament.