Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mans d'una dona donant-li diners a una altra a través d'una finestreta de taulell

El Banc d'Espanya avisa de l'hora clau per a les teves transferències bancàries

T'interessarà saber quines són les hores de tall per saber quan arribaran els ingressos al destinatari

Alguns usuaris que fan transferències bancàries amb certa freqüència tenen curiositat per saber quan arribaran els diners al destinatari. Des del Banc d'Espanya, han emès un missatge en aquest sentit amb les hores clau per fer aquesta classe de transaccions.

Entre altres coses, revelen les 'hores de tall', el període que es pot demorar l'operació o la possibilitat de cancel·lar una transferència feta. En general, dins dels països SEPA, l'ingrés ha d'arribar com a molt tard el dia hàbil següent. Per dia hàbil s'entén tots aquells que no siguin dissabtes, diumenges o festius.

Totes les entitats manegen uns horaris límits que acabaran condicionant la data de recepció dels diners. Aquest concepte es coneix com a 'hora de tall', que és el període del dia en què el banc deixa d'ordenar transferències. En cas que es faci abans de l'hora estipulada, l'endemà arribaran aquests fons al compte de destinació.

No obstant això, quan la transferència s'efectua una vegada finalitzat el tram de tall, els diners no s'abonaran fins al dia següent. Això implica que trigarà dos dies hàbils a ser rebut pel destinatari.

Els horaris a tenir en compte

No hi ha una hora concreta de tall, perquè tot dependrà de l'entitat en qüestió. Per entendre millor aquesta situació, ho il·lustrarem amb un exemple pràctic.

Mà dreta d'una dona amb anell, agafant diners d'una finestreta
El Banc d'Espanya avisa sobre els horaris de les tranferències | Getty Images

Si decideixen que el límit siguin les 17:00 i fem la transferència dimarts a les 12:00, aquell mateix dia arribarà al banc de destinació. Per tant, el beneficiari el tindrà disponible al seu compte l'endemà, és a dir, dimecres. Però, la situació variarà del tot quan ens excedim de les 17:00 hores. Si en lloc de les 12.00 ordenem l'operació a les 20.00 hores, l'ingrés trigarà dos dies hàbils a ser ingressada al beneficiari. Això farà que no vegi els diners fins dijous.

Tal com recull el diari Ideal, aquesta 'hora de tall' sol quedar fixada a les 17.00 hores per norma general. Això sí, hi ha algunes entitats que opten per tenir un detall amb els seus clients i amplien l'horari fins a les 20.00 o 21.00 hores. És una qüestió de política interna de cada companyia.

Expliquen que el Banc d'Espanya no controla aquestes limitacions horàries per part dels bancs. Principalment, perquè no hi ha obligació de notificar de manera pública aquesta informació. Això sí, si contactem amb l'entitat, possiblement ens faran saber aquesta informació.

Poden anul·lar una transferència ja efectuada?

Es pot donar la circumstància que un client cometi un error en fer una transferència, sigui per la quantitat o pel destinatari de la mateixa. Si això passa, es preguntarà si és possible anul·lar-la una vegada ja feta.

Dos mans d'una persona sostenint bitllets de 50 euros davant d'un caixer automàtic
Un cop feta la tranferència, ja no es podrà anul·lar | Getty Images

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Des de l'organisme bancari indiquen que per regla general no es permet. Indiquen que constitueixen mandats de pagament irrevocables. Per tant, un cop aprovem la sortida de fons ja no hi haurà marxa enrere.

Per això, és important revisar-ho tot amb detall abans de prémer el botó d'enviar. Quan es tracti de traspassos entre comptes de la mateixa entitat, la transferència es farà de manera immediata.

Per intentar solucionar l'error tenim disponibles dues possibilitats. D'una banda, quan hàgim ingressat menys del que cal sempre es pot fer una altra transacció tractant d'ajustar la quantitat. Si en comptes d'ingressar-ne 200 hem enviat 20 euros, la solució seria enviar-ne 180 euros més. Una altra alternativa passa per reclamar al destinatari la devolució de l'import rebut i, en cas que es negués, caldria recórrer a la via judicial.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!