Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'uns bitllets de 20 i 50 euros.

El Banc d'Espanya ho aclareix: la comissió que et cobren els bancs (i no és legal)

L'organisme oficial avisa que els bancs no estan autoritzats a cobrar per aquesta operació

Actualment, tenir els diners al banc és gairebé una obligació per fer tot tipus d'operacions. Tot i això, hi ha molts clients descontents amb certes pràctiques de les entitats bancàries.

Una és el cobrament de comissions, que no sempre compten amb la transparència adequada. Per donar llum a l'assumpte, des del Banc d'Espanya han llançat un avís perquè els usuaris tinguin en compte què és legal i no és.

A aquest avís s'uneixen algunes resolucions del Tribunal Suprem. Hi ha una comissió en particular que els bancs no poden cobrar. Això sí, no tots els clients coneixen aquest fet i molts acaben passant pel cèrcol per no reclamar.

Aquesta és la comissió que el banc no et pot cobrar

Des del Banc d'Espanya pretenen ser clars sobre això. Per aquest motiu, han llançat un avís sobre els ingressos en efectiu efectuats en un compte aliè. Aquesta operació és una de les que els usuaris, de manera general, segueixen duent a terme.

En cas que la vostra entitat bancària us hagi informat que heu de pagar una comissió per aquest tipus d'operació, us podeu negar. L'organisme oficial avisa que el banc no pot cobrar cap mena de comissió per fer-ho.

Foto d'una dona introduint la targeta en un caixer.
El Banc d'Espanya avisa que no us poden cobrar comissió per fer un ingrés d'efectiu a tercers | Getty Images

La raó és que l'ingrés en efectiu és considerat un servei de caixa. És a dir, és inherent al contracte de compte que tinguis amb la teva entitat, sigui quina sigui aquesta.

Per què no està autoritzat a fer-ho

El Banc d'Espanya va més enllà i en dona una explicació. En no poder ser remunerat de manera independent, cap entitat està autoritzada per poder cobrar cap mena de comissió relacionada amb aquesta operació.

És a dir, no has de pagar res al banc per ingressar diners en efectiu a altres persones. Aquests serveis, de fet, es retribueixen amb la comissió de manteniment del compte. En altres paraules, el paga el titular si així ho estableix el seu contracte.

D'aquesta manera, en cas que una altra persona, un tercer, hagi de fer un ingrés en efectiu en aquest compte, el banc no li pot cobrar una comissió extra. Això és així fins i tot quan s'indica un concepte com pot ser el nom de l'ordenant o el motiu pel qual es duu a terme l'ingrés.

El Tribunal Suprem es pronuncia sobre això

Així mateix, cal tenir en compte que, a més del Banc d'Espanya, des del Tribunal Suprem també s'hi han pronunciat. L'organisme ha declarat nul·la la comissió per ingrés en efectiu dut a terme per terceres persones, ordenants del pagament, que sol·licitaven incorporar informació addicional al camp concepte de l'operació. Així ho va establir a la sentència núm. 328/2022 de la Sala Civil el passat 26 d'abril.

Aquestes son les comissions bancàries més freqüents

Una altra de les coses que cal tenir en compte és quines comissions sol ser freqüents que cobrin els bancs, així com la legalitat o no de les mateixes. A més de la de l'ingrés en efectiu per tercers, una comissió que és il·legal, tampoc no seran legals les comissions per descobert, la comissió per devolució d'efectes comercials.

Sí que seran legals, per part seva, les comissions per manteniment del compte i les d'amortitzacions anticipades i d'estudi/obertura o transferència/interès de demora. Això sí, es mantindran dins de la legalitat sempre que no es considerin abusives. Ara que ja coneixes quina comissió és il·legal que et cobri el banc, la propera vegada pots negar-te a abonar-la o posar una reclamació si et passa.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp