Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
50 euros

El Banc d'Espanya alerta del frau que podrien haver comès amb els teus diners

Molta atenció als diners falsos que t'han pogut 'endossar'

Tots som conscients que el pagament amb targeta és cada cop més freqüent a la nostra vida diària, mentre que pagar en metàl·lic s'està convertint en una cosa cada cop més inusual. Això sí, el pagament en efectiu encara està per davant del que fem amb targeta, sobretot si ens referim a petites quantitats de diners.

Per això, el que ha fet el Banc d'Espanya les últimes hores és aconsellar-nos en cas que paguem amb metàl·lic, i amb monedes, perquè no ens en donin algunes de falses. La veritat és que el Banc d'Espanya ha fet una sèrie de recomanacions perquè l'usuari sàpiga si l'estan enganyant o no amb aquest tipus de diners metàl·lics.

Cal recordar que l'any 2021 es van detectar al nostre país prop de 57.000 bitllets falsos, segons les dades que va aportar el Banc d'Espanya al seu dia. Gairebé sempre solia tractar-se de bitllets de 20 i 50 euros, tot i que les monedes també poden ser falsificades.

Atenció a l'avís del Banc d'Espanya sobre els diners falsos

Així doncs, el Banc d'Espanya et dona unes pautes perquè puguis comprovar si els diners que tens són falsos o veritables.

Imatge de la façana del Banc d'Espanya
El Banc d'Espanya ha fet una advertència sobre els diners falsos que ens poden 'endossar' | Getty Images

Sobre les monedes, hem de comprovar que totes són 'euros', ja que algunes són molt semblants a les que nosaltres fem servir. Per exemple, la lira turca o els dòlars jamaicans s'assemblen molt a la moneda comuna europea.

I és que hem de tenir precaució, ja que les esmentades tenen menys valor que l'euro. Per això, cal assegurar-se que no ens la 'colin'.

Com a consell, ens indiquen que cal fixar-se a la cara comuna i hem de veure l'import de la moneda, la paraula 'euro' o 'eurocent', i el mapa d'Europa.

Si ens fixem en l'altra cara, sortirà l'any d'emissió i una cosa característica del país europeu que va emetre la moneda. Per acabar, podem apreciar les 12 estrelles de la bandera de la Unió Europea.

Magnetisme

Tot i que és una cosa desconeguda per a la majoria dels mortals, les monedes són una mica magnètiques a la part central. Ens referim a les d'1 i 2 euros i, per tant, pots comprovar amb un imant pròxim al centre de la moneda si es queda enganxat.

Foto d'unes mans amb diners i un moneder
Atenció amb el consell que ens han donat tots els que fem servir diàriament les monedes d'euro | GETTY IMAGES

A més, les monedes d'1, 2 i 5 cèntims també són magnètiques, molt més que les d'euro i que les de 2 euros. Això sí, les monedes de 10, 20 i 50 cèntims no són magnètiques, per la qual cosa no n'has de comprovar res.

 

Alineació

Per comprovar que la moneda és real, agafa la moneda d'euro i posa-la entre els teus dits girant-la a poc a poc i comprovant que les dues cares estan alineades en sentit vertical. Serà una altra comprovació més que no t'han enganyat.

Mapa d'Europa

Finalment, el Banc d'Espanya aconsella que miris amb molt de compte el mapa d'Europa, que ha de representar una superfície una mica rugosa a les monedes d'1 i 2 euros.

Imatge de dues monedes d'1 euro
Aquestes són les monedes d'un euro. A l'esquerra, la moneda errònia ( i de gran valor) | Getty Images

Alhora, cal mirar amb deteniment la correspondència d'aquest mapa i s'ha de veure tot el mapa d'Europa, ja que aquest disseny va canviar l'any 2007.

Abans, només apareixien els països de la Unió Europea, però això va canviar fa una mica més de 15 anys. Per això, has de comprovar l'any d'encunyació a la cara nacional de la moneda i, si és posterior al 2007, hauria d'aparèixer tota Europa.