La devolució d'alguns rebuts domiciliats pot tenir conseqüències importants sobre els clients de les entitats financeres. Així ho adverteixen des del Banc d'Espanya, que fan una crida als usuaris perquè prenguin decisions amb més coneixement.
Avui dia, gràcies a la banca en línia i a les aplicacions mòbils ens resulta molt més senzill fer qualsevol tràmit amb els bancs. Això fa que gairebé s'hagin de trepitjar les oficines. A simple vista es pot entendre com una millora, ja que no caldrà desplaçar-se i qualsevol operació es farà més ràpida.
No obstant això, aquesta pèrdua de contacte amb el nostre gestor de confiança farà que de vegades prenguem decisions equivocades, sigui per desconeixement o simplement per no tenir prou informació. I això és el que pot passar en concret amb la devolució dels rebuts domiciliats, publica ABC.
En el seu moment, aquest tràmit l'havia de fer el gestor després d'una petició del client, però en l'actualitat qualsevol pot fer-ho des del telèfon sense grans esforços.
Possibilitat de reclamar els diners cobrats
Les entitats bancàries han de facilitar al client el reemborsament de la quantitat abonada quan estiguin en contra del cobrament esmentat. Això sí, sempre que es trobi dins del termini establert.
La legislació contempla el dret a «ordenar la devolució dels rebuts o càrrecs domiciliats» que el banc «ha d'atendre». De fet, es tracta d'una pràctica molt habitual, sobretot quan entenem que se'ns cobra de més o no es compleix allò estipulat en un contracte.
Però el Banc d'Espanya ha enviat una seriosa advertència als usuaris sobre els riscos que comporta la devolució de certs rebuts. En general, quan es passen aquestes factures és perquè hi ha una ordre de domiciliació tot i que, prèviament, s'ha comunicat a l'entitat que ens en passin el cobrament.
No obstant això, aquesta acció ens pot comportar un important contratemps en el futur. «Si no explicitem la causa, correm el risc que l'empresa subministradora cregui que anul·lem el servei», indiquen. En el pitjor dels casos, podrien arribar a cancel·lar aquests serveis que tenim contractats.
Així és, ja fos un contracte de telefonia, electricitat o quota mensual d'un gimnàs. En alguns casos es pot convertir en un seriós problema, sobretot si ens priven de la línia telefònica o de llum.
Especial cura amb les gestions amb Hisenda o la Seguretat Social
Des del Banc d'Espanya també incideixen en la necessitat de donar una certa importància als rebuts emesos per organismes públics. Per exemple, de l'Agència Tributària o la Seguretat Social.
Expliquen que «la devolució pot generar recàrrecs i pèrdues de subvencions o bonificacions no només del rebut tornat». També dels següents que es deixen d'emetre. Per tant, suposaria un risc innecessari amb vista al futur.
Aquest tipus de situacions es poden evitar, recorden al Banc d'Espanya. Per això només caldrà «assignar la clau específica de devolució correcta». En aquest cas, per prevenir qualsevol tipus d'incidència el més convenient seria que l'entitat bancària on es tenen domiciliats els rebuts assessorés els seus clients.
En lloc de fer el mateix usuari la devolució d'aquestes factures, potser el més convenient seria posar-ho en coneixement del banc. El gestor haurà d'oferir tota la informació necessària i segons això prendre una decisió adequada. Els professionals disposen de més mitjans per conèixer les conseqüències que pot tenir una mesura així.
A simple vista resulta molt senzill d'executar, però amb el temps pot tenir un risc. Per això és important confiar aquest tipus de gestions en el personal de l'entitat bancària.